Connect with us

BiH

Federalni štab donio 12 novih naredbi

Avatar

Published

on

Federalni štab donio 12 novih naredbi

Federalni štab civilne zaštite donio je na vanrednoj sjednici 12 novih naredbi s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa na području Federacije BiH. Deset naredbi se odnosi na sve kantone kojima se stavlja na raspolaganje zaštitna oprema.

Današnjom naredbom, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH, te se izuzimaju iz naredbi od 20., 21., 27. i 29. marta i od 3. aprila.

Istom naredbom, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare mogu obavljati svoju djelatnost i izuzimaju se iz naredbe od 3. aprila.

FUCZ-u je naređeno da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu kantonalnim štabovima civilne zaštite za svih deset kantona na području Federacije BiH koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području. Radi se o 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala.

Uvodi se obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica.

Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Naređuje se FUCZ-u da osigura šatorski prostor za boravak osoba na ovim graničnim prijelazima, dok će se na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

bhrt.ba

Objava Federalni štab donio 12 novih naredbi pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement