17.7 C
Jajce
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022
BiH

Fenomen u Jajcu: Dva maturanta u ‘dvije škole pod jednim krovom’

Potraga za boljim sutra roditelja uveliko je ispraznila školske klupe širom BiH te bi nakon rata i bijele kuge upravo odliv stanovništva mogao biti sljedeća poražavajuća činjenica za BiH, piše Jajce Online.

Zbog loše ekonomske situacije i nemogućnosti zaposlenja, svakim danom sve više Bosanaca i Hercegovaca trbuhom za kruhom napušta zemlju. Dok se veliki odlazak stanovništva osjeti u svim sferama života, problemi koje sa sobom to donosi najvidljiviji su upravo u – školskim klupama.

Naime, Ilija Šimunović OŠ “Braća Jezerčić” Divičani te Ermin Vunić OŠ “Jajce” Kruščica jedini su učenici osmog razreda područne škole na Bešpelju. Osim što su jedini maturanti, ova dva učenika su podijeljna i po nastavnom planu i programu, pa tako su pohađali “dvije škole pod jednim krovom”.

-Nedostajalo im je mnogo toga. Oni nisu imali konkurenciju, nisu imali s kim da se takmiče u znanju, da se raduju uspjesima niti da tuguju zbog neuspjeha. Nisu imali s kim da prave zajedničke fotografije kako bi ostavili trag u vremenu o nezaboravnim školskim danima. Ovim putem koračali su rame uz rame s nastavnicima. Sada, kada su završili ovo putovanje zvano “osnovna škola” idu na puno ozbiljniji put, idu u društvo gdje će odrasti u velike ljude otkrivajući svijet drugačiji od ovog u kojem su rasli. Generacije će dolaziti i odlaziti a oni će ostati u sjećanju kao jedinstveni, napisala je njihova nastavnica Sanja Fazlić.

Iz OŠ “Jajce” Kruščica naveli su da će svoga učenika Ermina Vunića pamtiti kao uvijek nasmijanog, vedrog, pozitivnog, aktivnog, nikad buntovnog i nadasve pametnog i duhovitog učenika. Generacije dolaze i odlaze, a on će im uvijek biti “jedan” kojeg će se rado sjećati.

-Naš najposebniji učenik. Biti jedini u razredu nije nimalo lahko. Nedostajalo mu je mnogo toga. On nije imao priliku da se svađa, prepire i miri sa svojim školskim drugovima. Nije imao konkurenciju, nije imao s kim da se takmiči u znanju i nastavnim postignućima, nije imao s kim da se raduje uspjesima, niti da tuguje zbog neuspjeha. Nije imao od koga da prepiše zadaću, i nije imao kome da posudi zadaću, list, olovku ili gumicu. Niti je on mogao kome, niti su njemu mogli drugi šapnuti kada je odgovarao i borio se za ocjenu. Nije imao s kim da komentariše ponekad dosadne, a ponekad uzbudljive nastavne sadržaje, niti da tumači hoće li mu i kada će mu trebati u životu. Nije imao s kim da pravi zajedničke fotografije kako bi ostao trag u vremenu o nezaboravnim đačkim danima. Nije imao. Ovim putem koračao je sam, rame uz rame sa svojim nastavnicima. Iako mu je nedostajalo školskih drugova, ljubavi i pažnje mu nije manjkalo. On je širio ljubav i pozitivnu energiju jer su vedrina i optimizam njegove glavne osobine. Često je svojim luckastim pitanjima mamio osmijehe na licima nastavnika i tako stvarao uspomene koje će se dugo pamtiti i nositi u srcu. Sada, kada je završio ovo putovanje zvano “osnovna škola” ide na puno ozbiljniji put, ide u “društvo” gdje će se, vjerujemo bolje snaći, gdje će odrasti i izrasti u “velikog čovjeka” otkrivajući svijet drugačiji od ovoga u kojem je rastao naveli su iz OŠ “Jajce.

 

 

(Jajce Online)

The post Fenomen u Jajcu: Dva maturanta u ‘dvije škole pod jednim krovom’ appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Afere se nižu kao na traci, a građani nikad siromašniji

Jajce Online

Kilogram teletine u pojedinim mesnicama čak 31 KM

Centralna.ba

Neimenovanje Policijskog odbora dovelo u pitanje funkcionisanje policije u ZDK

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!