Connect with us

Jajce

Film Bareta Vardića dobio specijalnu nagradu direkcije festivala u Bih…

Avatar

Published

on

Prvi Bihać Avantura Film Festival je uspješno završen. Tokom tri dana, na dvije lokacije, prikazani su filmovi iz 26 zemalja svijeta u programskim kategorijama: dugometražni i kratki igrani film, dokumentarni film, te selekcijama turističkog i self made filma.

Stručni žiri u sastavu Šahin Šišić, Amira Kudumović, Erna Begatović, Franci Zajc, Andreja Sertić, Toni Gojanović i Hasan Arnautović donio je konačne odluke :

Specijalna nagrada direkcije festivala dobio je debitanski film:

  • „Gastarbajter“ autora Bareta Vardića iz Jajca/Dobretići (BiH)

 

Bilješka o autoru:

Rođen je u Pougarju, Melina, općina Dobretići, Jajce.

Završio je srednju medicinsku školu u Travniku. Nakon neuspjelog pokušaja da upiše studij medicine u Zagrebu, odlazi u Njemačku, gdje i danas živi. Uz hrvatsko posjeduje i njemačko državljanstvo i s njemačkom putovnicom stalno je na relaciji Njemačka – Hrvatska te ostatak svijeta.

Nekoliko godina radi u bolnici u Njemačkoj, a paralelno s tim neko vrijeme svira i nastupa sa svojim bandom Simpley B. U skladu s tim otvara tonski studio Plan B. Još kao tinejdžer piše pjesme i filmske scenarije.

U Münchenu pohađa škole SAE Ton majstor – Audio Enginering, a nakon toga i školu za filmske scenariste. Prije nekoliko godina registrira produkciju pod nazivom Plan B Production. Autor je nekoliko filmskih scenarija, dva neobjavljena romana, stotinjak pjesama.

Objavio je autorski maksi CD pod nazivom Poslije J nema K, zatim singl CD Moje Pougarje. Piše i producira za domaće i strane izvođače. Snimio je nekoliko glazbenih videospotova. Najveći projekt do sada je istoimeni igrani film Gastarbajter – Riznica sjećanja. Trenutačno snima novi igrani film It’s Love? Radio je i radi na tuđim projektima kao snimatelj, montažer, redatelj, scenarist, glumac.

 

 

Nagrada žirija za životno djelo dobio je :

Tomo Ljevak je veteran filmske kamere u BiH, radio je na mnogim filmskim i televizijskim projektima, sa autorima poput Branka Bauera, Hajrudina Šibe Krvavac, Gojka Šipovca, Vefika Hadžismajlovića i drugih. Živi na realiciji Švedska i BiH.

Nagrada žirija za najbolji film u selekciji „Self-made filma“ dobio je:

  • „Šetnja sa Kolumbinama“ autorice Irene Matas (Hrvatska)

Nagrada žirija selekciji „Turističkog filma“:

  • „Una i Unisima“ autora Boško Savković (Srbija)

Nagrada žirija u selekciji „Kratkog igranog filma“:

  • „Prelazak granice“ autorice Agnieszka Chura (Poljska).

Nagrada žirija u selekciji „Dugometražni igrani film“:

  • „Artic“ autora Joe Penna (Island)

Grand Prix „Unska sirena“ dobio je film:

  • „Scream for me Sarajevo“ autora Tarika Hodžića (BiH)

„Scream for me Sarajevo“ je vrhunsko umjetničko i filmsko dostignuće koje pokazuje snagu volje pojedinaca u kriznim vremena kakav je bio rat u BiH i opsada Sarajeva. Film je priča o istinskoj avanturi koja se dogodila ratne 1994. godine, kada je čuveni svjetski muzičar Brus Dikinson ušao u opkoljeno Sarajevo i održao svoj veliki koncert, vrativši jednom dijelu građana ovoga grada nadu u bolja vremena i bolji svijet.

Selektor festivala Jasmin Duraković kaže da je cilj profilirati festival kao tematski, koji ide uz grad.

“To je veza filmskog festivala i grada Bihaća, koji ima najljepše prirodne ljepote, ne samo u BiH. Prema nekim procjenama ovo je jedna od pet najljepših lokacija zaštićene prirode u svijetu”, rekao je Duraković.

Na svečanoj dodjeli nagrada, upriličen je izvanredan performans operne dive Aide Čorbadžić i balerine Selme Štrbo iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

 

 

(Jajce Online/agencije)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement