Connect with us

Jajce Online

Film o banjalučkoj porodici koja je boreći se za život djece pokrenula…

Avatar

Published

on“Samo je majčino srce imalo snage da provodeći vrijeme između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje ujedini sve nas, da vjeruje umjesto nas i da načini korak do kraja ovog puta”, rekao je sinoć Bojić na premijeri filma.

Nakon gotovo dvije godine rada i snimanja u Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH, sinoć je u Banskom dvoru u Banjaluci premijerno predstavljen dokumentarni film Denisa Bojića “Lica Lafore”. Film prati sudbinu porodice Gajić i njihovu desetogodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za najteži oblik epilepsije– Laforinu bolest od koje su u tinejdžerskim danima oboljele njihove kćerke, do tada potpuno zdrave djevojčice Tatjana i Milana.
Hrabro Tatjanino srce prestalo je da kuca 14. oktobra 2014, u 23. godini. Milana se još bori, a  roditelji Snježana i Vitomir Gajić ni na trenutak nisu prestali da alarmiraju javnost i tragaju za lijekom koji će spasiti Lafora decu širom sveta.
Roditeljska požrtvovanost, borba za lijek i velika humanist bračnog para Gajić koji boreći se za život svoje djece posredno spašavaju živote djece širom svijeta su ono što je i potaklo Bojića da snimi ovaj film.

Kako je rekao sinoć na premijeri filma, život  najčešće proživimo vegetirajući pod nadstrešicom prividne sigurnosti, trošeći dane i nikada ne saznavši koja nam je uloga, šta smo uopšte radili na ovom svijetu, osim što smo trajali i postojali i isto tako neprimjetno nestali. Ovaj film, s druge strane, naglasio je, govori o ljudima koji su dali odgovor na pitanje koja je to njihova uloga na ovom svijetu i šta je to čovjek uopšte, a istovremeno pokazali da je u životu moguće pobjediti samo pod uslovom da uzmete stvari u svoje ruke.
“Desetogodišnju borbu i agoniju porodice Gajić nije lako pretočiti u filmsku priču, trebalo je postati i prijatelj i brat i naučnik i ljekar i sve to nije bilo dovoljno da bih ja uopšte shvatio šta je Laforina bolest i kroz šta prolaze porodice koje se susreću sa ovom bolešću”, naglasio je Bojić i dodao: “Samo je majčino srce vjerovalo u nemoguće, samo je ono imalo snage da provodeći vrijeme između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje nađe prostor za osmjeh i za nadu. Samo je majčino srce imalo snage da ujedini sve nas, da vjeruje umjesto nas i da načini korak do kraja ovog puta”.
Recenzent filma, poznati glumac Branislav Lečić smatra da je ovo jedna od najsnažnijih priča koja dolazi sa ovih prostora, ali da ujedno ima i globalni, planetarni karakter.

“Bez ovakvih akcija nema ljudskosti u nama, nema prepoznavanja nečega mnogo važnijeg, a to je herojstvo koje postoji u ovom filmu, odnosno porodica Gajić koja je uspjela da pokrene svijet”, istakao je Lečić.
Filmska ekipa je, osim sa porodicom Gajić, razgovarala i sa drugim porodicama, čija djeca boluju od Lafore, stručnjacima koji se bave ovom bolešću ali i sa Beržomom Minisijanom, profesorom i doktorom iz jedne od najpoznatijih i najstarijih dječjih klinika na svijetu “Sik kids” u Torontu do koga je porodica Gajić došla tokom traganja za lijekom.
Zahvaljujući prijateljima, rodbini i nepoznatim ljudima koji su se usključili u njihove akcije, Gajići su prikupili više od milion maraka i sav novac uložili u istraživanje koje provodi tim doktora Minisijana sa ciljem otkrivanja lijeka za Laforinu bolest.

Doktor Minasijan je prošle godine boravio u Banjaluci kako bi se upoznao sa Milanom i njenim roditeljima i tada je donio ohrabrujuće vijesti – u narednih godinu dana oboljeli od Laforine bolesti mogu očekivati da dobiju lijek.
Može se reći i više od toga, jer će lijek za Laforinu bolest, po riječima vodećih svjetskih naučnika, biti na određen način efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja, uključujući i ALS i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

 
 
(Buka)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement