17.3 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
Bild.ba Sa Web-a

Finska službeno postala NATO članica, granica Saveza i Rusije se udvostručila

Finska je postala 31. članica NATO-ovog sigurnosnog saveza, a njena zastava će uskoro biti podignuta u sjedištu alijanse.Ministar vanjskih poslova Finske potpisao je pristupni dokument i predao ga američkom državnom tajniku Antoniju Blinkenu.Pristupanje Finske je nazadovanje za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se više puta žalio na proširenje NATO-a prije njegove invazije na Ukrajinu u punom opsegu.

Dužina ruske granice s državama članicama NATO-a sada se udvostručila.Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će Rusija “pozorno pratiti” što se zbiva u Finskoj, opisujući proširenje NATO-a kao “kršenje naše sigurnosti i naših nacionalnih interesa”.Finska dijeli istočnu granicu od 1.340 kilometara s Rusijom i službeno je zbog ruskog rata podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u sa Švedskom prošlog svibnja.Obje zemlje su prethodno usvojile politiku nesvrstanosti. Ali nakon invazije na Ukrajinu, odabrali su zaštitu NATO-ovog člana pet, koji kaže da je napad na jednu članicu napad na sve.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Još jedan u nizu sastanaka Andreja Plenkovića i Dragana Čovića: Evo o čemu su danas pričali i kakvi su zaključci

Bild.ba

Ibrahim iz Busovače ispratio i trećeg, posljednjeg sina iz BiH: “Otjeraše mi ih oni koji nisu imali časti u ratu, a nemaju ni sada u miru”

Centralna.ba

Široki Brijeg: Vlada ŽZH i sindikati potpisali kolektivni ugovor, učenici se vraćaju na nastavu

Bild.ba