Connect with us

BiH

GDJE IDU NAŠI NOVCI | Volim Jajce

Avatar

Published

on

  1. GDJE IDU NAŠI NOVCI ?

Današnja,14. po redu sjednica Općinskog vijeća Jajce ponovno je dovela do žustre i zanimljive rasprave. Ovo je bio drugi saziv, budući da nije usvojen dnevni red na prvom zasjedanju, ali ni danas sjednica nije odrađena do kraja. Dnevni red je ovaj put usvojen, ali nakon rasprave po prvoj točki, sjednica je zbog manjka kvoruma prekinuta. Očito neki vijećnici dođu samo na prozivku i potiho nestanu- toliko o njihovoj odgovornosti prema građanima općine Jajce i ovoj funkciji koja im je data odnosno njihovim glasačima.
Zanimljiva su kao i uvijek bila i viječnička pitanja, ali s pravom se treba upitati ima li ih smisla i postavljati kad ne stižu na njih odgovori ili ako se već načelnik odluči i nešto odgovoriti, onda to bude ovako: „ to vam iz principa neću odgovoriti ! “. E pa uvaženi načelniče, svoj princip vi tjerajte na drugom mjestu, a kad ste u ulozi načelnika onda ste dužni odgovoriti na sva pitanja bez obzira da li ih postavlja vijećnik u svoje ime ili u ime građanina općine Jajce.
Najveća je rasprava vođena oko Izvještaja o Izvršenju Proračuna /Budžeta Općine Jajce za 2018 godinu. Kako i ne bi, kada se radi o raspodjeli ni manje ni više nego utrošenih 13 milijuna maraka.Nije to mala cifra i većina građana kada čuje ovaj iznos i usporedi urađeno, ono što vidi na terenu, procjeni stanje privrede, ulaganja… u najmanju se ruku zapita „pa gdje je to otišlo“. Nije lako potrošiti 13 milijuna. A ovako značajni prihodi jedne Općine ne opravdavaju rastrošnost.
Ako pitate načelnika, zajedno s njegovom Službom financija koja je okosnica u ovom segmentu, sve je urađeno transparentno i utrošeno realno. Činjenica je međutim da su po određenim stavkama – izgradnja i rekonstrukcija putova, nabavka opreme, zajednička komunalna komunalna potrošnja (ZKP) i veliki projekt vodosnabdjevanja i kanalizacije WATSAN – utrošeno značajno više sredstava nego što je odobreno od strane vijeća i to u iznosu od preko 1 milijun KM. Ovo se tzv „probijanje“ naravno u svim normalnim zemljama nije smjelo ni dogoditi bez da se prethodno barem obavijesti vijeće, a kamoli ishodi Odluka o vanrednom trošku ili odstupanju od previđenog iznosa za pojedinu stavku.
Na ovakvo samoinicijativno trošenje nisu imali nikakav prigovor vijećnici SDA, isključivo u obranu izvršenja proračuna stao je načelnik. Vijećnici SDA nisu danas sudjelovali u raspravi, izgleda niti jedna stavka utrošenog novca nije im bila sporna.
Na uvid vijeću nisu čak ni dostavljeni svi dokumenti koji bi dali detaljiniji prikaz stanja, a vijećnici za uvid u njih imaju itekako pravo. I dužnost. A ovo je najvažniji dokument koji je načelnik u suradnji sa službama dužan dostaviti vijeću. Kod izlaganja, pa i čestog skretanja s glavne teme vidljiva je bila i očita nevoljnost i nervoza načelnika da uopće ima potrebu ikome išta objašnjavati i pravdati, kao da se vodi tezom „ vaše je da izglasate proračun a moje je da ga trošim“….Možda bi i moglo tako da se ne radi o novcu sviju nas, građana općine Jajce. Ne treba biti zloban pa prebrojavati još i krvna zrnca, ali zanimljiva je činjenica kada se gleda npr. utrošak sredstava iz rezerve načelnika, u iznosu od čak 100 000 KM 90 % novca dodjeljeno je udrugama, organizacijama i pojedincima bošnjačke nacionalnosti, kao da udruge građana i pojedinci drugih nacionalnosti ne postoje ili možda čak ne traže financijsku pomoć za realizaciju određenih projekata. Utrošak rezerve najbolje je pokazao pristranost i opredjeljenost načelnika da samo nekima uporno financira i sufinacira što zatraže, dok je u drugim grantovima štedljiv. Tako recimo privatna igraonica, u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednica pored granta vjerskim zajednicama, ima i zaseban grant od 30 000 KM, što nema niti jedna drugo privatno poduzeće ili ustanova. I kao da ovo nije dovoljno još iz rezerve namjenski dobije 12 000 KM. (!) Trebaju li građani financirati privatne ustanove? Ne treba ovo biti tabu tema, mi nismo držva ni općina jednog naroda, ali nažalost samo jednog načenika imamo. Troše li se novci jednako za sve, da li je ovo opravdano i hoće li načenik dobiti podršku za utrošene novce ostaje vidjeti u nastavku ove sjednice.

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement