Connect with us

Jajce Online

Gdje ljetuju građani Bosne i Hercegovine

Avatar

Published

on

Sezona je ljetnih odmora, a građani Bosne i Hercegovine, tradicionalno, biraju more. Neki će se, ipak, odlučiti za obližnju rijeku, ili jezero, dok će drugi ostati kod kuće. Što se tiče naše zemlje, turističke agencije su saglasne – najatraktivnija destinacija ove godine je svakako Turska.

Popularne su i Grčka, Španija i Albanija, dok je potražnja za Jadranom, zbog visokih cijena, vidno smanjena.

Juli i avgust su mjeseci u godini kada Bosanci i Hercegovci najviše odlaze na odmor, birajući, najčešće, more. Iako bliža, zbog visokih cijena, susjedna Hrvatska postaje sve manje atraktivna, i to ne samo za građane Bosne i Hercegovine, nego i za strane turiste.

BHRT pitao je građane Sarajeva kako provode ljeto?

“Bila sam već na ljetovanju, u Neumu. Zadovoljna sam, cijene nisu visoke, a ni noćni život nije loš”.

“Nisam, imam vikendicu u okolini Sarajeva, pa ću tamo”.

“U Tursku. Ja sam želio da odemo na Jadran, u Hrvatsku, ali međutim, kada smo malo uporedili cijene, dodali smo još malo i otišli tamo”.

“Fali para… U kući. Mogu ja otići na more par dana, to nije problem, ali šta kada se vratiš”.

“Bio sam u Zaostrogu, skupi su”.

Adnan Baručija iz jedne sarajevske turističke agencije kaže da ovo ljeto obilježava masovna potražnja za nešto egzotičnijim destinacijama, prvenstveno Turskom, ali i Grčkom, Španijom i Sicilijom. Sa druge strane, već nekoliko godina ne nude aranžmane na Jadranu.

“Definitivno Turska. Što se tiče mlađih, koji su zainteresovaniji za zabavu, to je Grčka. Nažalost, ove godine, kao ni prethodnih nekoliko, ne radimo Jadran, osim nekih specijalnih ponuda”, rekao je Baručija.

Da su ljetovanja u Turskoj favoriti građanima naše zemlje, potvrđuju i druge turističke agencije. Rabija Begović kaže da se naredne godine, nadaju i direktnom letu za Bodrum, dok je zbog visokih cijena, tek nekoliko porodica rezervisalo ljetovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

“Najčešće biraju Tursku jer je cijena mnogo povoljnija od Jadrana, koji je ove godine dosta u padu zbog visokih cijena. Dosta dobro se prodaje Bodrum. Nadamo se sljedeće godine možda čak i nekom direktnom letu”.

Iz banjalučkih agencija, takođe, potvrđuju, da su interesovanja za Jadran veoma mala. Danijela Bajić kaže da je ove sezone proširena turistička ponuda, a osim čarter letova za Tursku, nude i letove prema Grčkoj. Sve popularnija, međutim, postaje i Albanija.

“Prošle godine je to bila samo Turska. Ove godine je to i Grčka. Cijene na Hrvatskom primorju su takve, da se iz tog razloga naši klijenti najviše i odlučuju za Tursku, ili evo, eventualno, Grčku. Tu je, naravno, i Egipat… Albanija se pojavljuje na tržištu kao destinacija, koja je takođe našim klijentima interesantna”.

Iako Hrvatska ove godine ne bilježi zavidnu ljetnu sezonu, neke agencije ipak navode da imaju svoje stalne klijente koji svake godine ljetuju na Jadranu u ovoj zemlji.

 

 

(Fokus.ba)

Objava Gdje ljetuju građani Bosne i Hercegovine pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement