Connect with us

BiH

Gdje su potrošeni milioni maraka za EYOF?

Avatar

Published

onNakon što je završen Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) počele su na površinu izlaziti nepravilnosti i sumnje u transparentno trošenje miliona maraka.
Ništa spektakularno
Prvi je izašao Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda. On je kazao da postoji nekoliko sumnjivih stavki i od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake zatražio zvanične odgovore.
Konaković kao primjer navodi da je u planu organizacije navedeno da će na smještaj biti utrošeno 900.000, a na kraju se ispostavilo da je skršeno 2,5 miliona maraka.
Istovremeno, ističe da je upravo Kanton Sarajevo izdvojio najveću sumu novca za EYOF- oko pet miliona KM.
– Želim i imamo pravo znati kako je potrošena svaka marka, od smještaja do ceremonije otvaranja, koja nas je koštala milion KM. Ja nisam vidio nešto spektakularno za milion – kaže Konaković za „Avaz“.


Konaković: Želimo sve znati

On postavlja i pitanje zbog čega je izdvajan novac za smještaj učesnika, ako su oni dužni sami sebi platiti sve troškove.
S druge strane, direktora EYOF-a Senahid Godinjak kaže da je Konaković u rukama imao pogrešan papir.
– Prvo, ne radi se o smještaju, već o organizaciji olimpijskog sela sa svim sadržajima, među kojima je i smještaj. Tačno je da smo raspisali tender i da smo predvidjeli 2,2 miliona bez PDV-a i da smo sklopili ugovor s hotelima „Holywood“ i „Hills“ i sav taj novac je došao od participacije takmičara. Dakle, to su učesnici platili, nijedna marka iz budžeta nije otišla na troškove smještaja – rekao je nam je Godinjak.
Govoreći o planiranih 900.000 KM, on naglašava da se radi o planu koji je bio za 2018. godinu.
– To je samo finansijski plan, a u planu za 2019. drugačije smo iznose naveli. O svemu postoje dokumenti – navodi Godinjak.
Sve je jasno
Na pitanje koliko je ukupno koštala organizacija EYOF-a, Godinjak nije imao konkretan odgovor.


Godinjak: Imaju dokumenti

– Vidite, EYOF traje već nekoliko godina. Mislim da su se već od 2013. počela izdvajati sredstva, pa se to nastavilo svake godine. Postoji i firma, sve to košta i sad šta me pitate koliko to košta ili koliko je samo organizacija takmičenja stajala novca. Mi sve to znamo do u marku, imamo račune, sve je transparentno. Nismo mogli zarađivati, možda samo nešto od prodaje suvenira. Uglavnom je sve jasno – zaključuje Godinjak.
Nakon ovih tvrdnji, ponovo smo razgovarali s Konakovićem.
– Očigledno da nam onda nije dao originalne dokumente. Logično je da nas zanima kako su utrošena sredstva koja smo i mi dali. Ako je potvrdio direktor da su smještaj i organizacija sela koštali 2,5 miliona KM, onda smo u problemu. Mislim da nema zdrave logike. Zatečen sam izjavom da je to stvarno toliko plaćeno. Koliko je bilo takmičara? Koliko je koštao smještaj po učesniku – kaže Konaković.
Godinjak nam se više nije javljao na telefon.
Lako je biti general poslije bitke
– Mi smo u planu sve obrazložili. Pitali su nas i zašto ranije nismo tender za smještaj raspisali. Pa upitno je bilo da li će uopće biti EYOF-a u januaru. Jer, nismo bili zaokružili finansijsku konstrukciju. Ne pričam ja napamet, već na osnovu dokumenata i papira. Žao mi je da se koristi javna bina za navođenje sumnje. Lako je biti general poslije bitke – naveo je Godinjak.

 
 
(avaz)
Objava Gdje su potrošeni milioni maraka za EYOF? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement