Connect with us

BiH

Gdje završi oduzeta droga u policijskim akcijama u BiH

Avatar

Published

on

Gdje završi oduzeta droga u policijskim akcijama u BiH

Gdje završi oduzeta droga u policijskim akcijama u BiH
Policijske agencije u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno plijene različite vrste droga na graničnim prijelazima, aerodromima, u istragama…

Pronađena i oduzeta droga se s vremenom uništava. Proteklih godina u policijskim akcijama na teritoriju Bosne i Hercegovine zapljenjene su stotine kilograma narkotika, piše Klix.ba.

Sve te veće zapljene pokazale su da marihuana u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije, a heroin iz Bugarske.

Naredbe Suda

Način čuvanja i uništavanja svih tih oduzetih narkotika u policijskim akcijama, precizno je definiran Pravilnikom na razini države.

Zakon o kaznenom postupku BiH, Zakon o spriječavanju i suzbijanju zloupotrebe droga BiH, te Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti droga i prekursora, uređuju pitanje postupka s oduzetim drogama, biljkama i prekursorima. Privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija pohranjuju se u Sudu ili Sud na drugi način osigurava njihovo čuvanje, pojasnio je glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović.

Pravilnikom je predviđeno da će Sud odrediti da se oduzeti narkotici pohranjuju i čuvaju u prostorijama Kriminalističko tehničkog centra MUP-a RS, forenzičkih regionalnih laboratorija CJB MUP-a RS, nadležnog tijela u Brčko Distriktu BiH i Centra za forenziku i podršku Federalne uprave policije te forenzičkih laboratorija za droge županijskih MUP-ova. Nakon toga, Tužiteljstvo preuzima provođenje vještačenja u cilju vođenja istrage i daljnjeg podizanja optužnice.

Također, nadležni Sud u slučaju potrebe, pohranjivanje i čuvanje oduzete droge i drugih kontroliranih supstanci, može osigurati i na drugi način, dodao je Miladinović.

Uništavanje narkotika vrši se na osnovu naredbe nadležnog Suda, pred Povjerenstvom za uništavanje oduzetih opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se mogu dobiti droge i prekursori. Povjerenstvo se sastoji od pet članova koje, u skladu s Zakonom, imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Policijska agencija na mjestu uništavanja droga provodi mjere sigurnosti. Prisustvo medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Rekordne zapljene

Jednu od većih zapljena narkotika u 2018. godini izveli su pripadnici SIPA-e u akciji “24”, kada su bila uhićena petorica državljana Crne Gore i zaplijenjeno rekordnih 900 kilograma skunka. Droga je bila otkrivena u kamionu s prikolicom u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu. Cijena zaplijenjenog skunka na bh. narkotržištu dostiže cijenu od više od dva milijuna KM, dok je njena cijena na tržištu u zemljama Europske unije višestruko veća.

U srpnju 2018. godine u Neumu u akciji “Petrol line” otkriveno je 665 kilograma skunka. Drogu je u 89 vreća prevozila cisterna. Za volanom je bio Mario Vuletić. Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Zapadne Europe.

U Pelagićevu je lipnju 2017. godine zaplijenjeno 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram već bio spreman za prodaju.

Ni nakon dvije i po godine nije poznato što se događa s istragom o pronalasku skoro 82 kilograma heroina u Zenici. Droga je otkrivena 19. srpnja 2017. godine, a tržišna vrijednost procjenjuje se na više od 12 milijuna maraka. Droga je pronađena u kamionu u krugu jedne zeničke tvrtke, a pošiljka je u BiH stigla iz Bugarske.

(Srednjabosna.com)

Objava Gdje završi oduzeta droga u policijskim akcijama u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement