7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Gegić: Italijani smirenje od straha od rata traže i u mom romanu

Promocija knjige “nastale iz ratnog sarajevskog pepela” Nero Sensibile/Osjetljivo Crno Emine Gegić, održana je u milanskom Centru kulture Villa Viva – Villa Litta, pod sloganom “Sarajevo 1992 – Kiev 2022 / 30 godina od rata u BiH”.

Emina Gegić u izjavi za Fenu kazala je da se interesovanje italijanskog čitateljestva za njen roman “Senzibilno crno” udvostručilo sa početkom rata u Ukrajini. Gegić smatra da čitatelji, novinari, posjetioci njenih promocija u Italiji žele da nađu utjehu u njenom romanu.

-Njihova imaginacija, njihova sposobnost projiciranja događaja koji bi mogli da se dese, je vođena strahom i kao takva je odličan scenarista horor filmova. S moje strane opet stoji empirija, to nepoželjno intenzivno ratno iskustvo koje njima služi kao eliksir/ljekoviti napitak.Talijani se boje rata, obzirom da ne znaju šta ih eventualo može da dočeka.Pročitati Roman o preživjelima ili čuti ispovjest da i u najgorim uslovima, daleko od comfort zone, se može (pre)živjeti, služi im kao sedativ .Oni žele da znaju šta je rat. Pa zašto da ne, ako neko u mom romanu pronađe odušak, sa brzim djelovanjem i dobrom podnošljivosti kao sto je to slučaj sa tabletama za smirenje, ja sam sretan pisac. Ipak, roman sam napisala sa željom da se ono što se nama desilo u Bosni i Hercegovini, nikad i nigdje ne ponovi. Utopija. History repeating. Nažalost – naglasila je Gegić.

Emina Gegić diplomirala je na ASU Sarajevo, odsjek za dramaturgiju u klasi pokojnog profesora Marka Kovačevića, specijalizira se za figuru telerepotera na “Multimediamente S.r.l.”, Tv mreže Mediaset u Milanu.

Predaje filmski scenario i kreativno pisanje u Italiji (Creative Media Institute “SAE Institute Milano”, “Acts factory”, “Asuni Film Festival”, “Milano Film Festival”, “Notari”, “Art River”. Pisac je pozorišne predstave “Sarajevska proročica” u produkciji Gruppo Asse i izvedbi u Teatro Franco Parenti u Milanu (tournee), dramaturg na predstavi “Galileo Galilej” u režiji Dubravka Bibanovića, Narodno pozorište Tuzla, asistent dramaturga na predstavi “Ay Carmela” u režiji Roberta Raponje, SARTR, co-autor pozorišne predstave “Tajna mlade udovice” u režiji Šemsudina Gegića, Narodno Pozoriste Mostar, redatelj lutkarske predstave “Olimpia abbandonata”, Opera dei Pupi Milano, asistent produkcije docu-reality-a “Sex Therapy” MagnoliaTv Milano, pisac dramatizacije za predstavu “360° bijesa”, Intimo Teatro Internazionale Milano (Tournee), dramaturg na predstavi “Titu Andronicu. Su mudadura” u reziji Daniele Monachella, Mab Teatro Sassari Italija… Koautor dokumentarnog filma “Ambasadori uče jezike”, Flash Production Sarajevo, scenarista i koreditelj dva animirana kratka filma “Sve u redu, umro sam” i “Siromaštvo nije romantično” Flash Production i FRTVBiH, 2017. godine u Milanu osniva “Art River – atelje za umjetničke discipline” gdje radi kao umjetnički direktor i docent za filmski scenario i kreativno pisanje.Autorica je stručne dvojezicne knjige (bosanski/italijanski) “Dida-Didaskalija u dramskom tekstu” (izdavač Infinito Edizioni).

 

 

(Fokus.ba)

The post Gegić: Italijani smirenje od straha od rata traže i u mom romanu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

U toku berba borovnice: Po hektaru i oko 10.000 KM zarade

Jajce Online

Bajkalsko jezero, jedna od svjetskih atrakcija

Jajce Online

Danas je Prvi maj, Međunarodni praznik rada

Jajce Online