Connect with us

BiH

Generalpukovnik Mašović u Sjevernoj Makedoniji, razgovarano o sigurnos…

Avatar

Published

on

Generalpukovnik Mašović u Sjevernoj Makedoniji, razgovarano o sigurnos...

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja boravi u službenoj posjeti Armiji Republike Sjeverne Makedonije.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja boravi u službenoj posjeti Armiji Republike Sjeverne Makedonije.

Uz najviše vojne počasti u Skoplju, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića dočekao je načelnik Generalštaba Armije Republike Sjeverne Makedonije generalpukovnik Vasko Gjurčinovski.

Pored načelnika Generalštaba generala Gjurčinovskog, tokom posjete general Mašović sastao se u odvojenim susretima sa zamjenikom ministra odbrane ove zemlje dr. Bekimom Maksutijem i predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Za delegaciju Oružanih snaga BiH upriličen je sastanak i informativni brifing u sjedištu Generalštaba Armije Sjeverene Makedonije. Na radnom sastanku sa visokom vojnom delegacijom Armije Republike Sjeverne Makedonije razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, naglašavajući potrebu za razvojem i unaprjeđenjem te saradnje u narednom periodu u oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti obuke i školovanja u vojnim centrima za obuku.

Tokom bilateralnog vojnog susreta naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na sigurnosno stanje u regiji, kao i značaj razvoja regionalne vojne saradnje u multinacionalnim inicijativama. Razmatrana su i iskustva koja se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje i oružane snage Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije imaju značajnu participaciju, kojom potvrđuju doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu.

Također, razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima, sa naglaskom na predstavljanje projekata razvoja i modernizacije oružanih snaga dvije zemlje.

Obostrano je zaključeno da je visok nivo saradnje OS BiH i Armije Republike Sjeverne Makedonije, te da će se nastaviti uzajamna podrška na putu ka evroatlantskim integracijama, do konačnog pristupanja EU i NATO.

Članovi delegacije Oružanih snaga BiH su također posjetili Operativnu komandu Armije Sjeverne Makedonije, te Centar za obuku pilota i Vojnu akademiju “General Mihailo Apostolski” u Skoplju, gdje su upoznati sa najznačajnijim aktivnostima ovih vojnih institucija.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH, su i brigadir Edin Fako, brigadir Milan Mrđa, pukovnik Hrvoje Turudić i major Asmir Sarajlić.

Klix.ba

Objava Generalpukovnik Mašović u Sjevernoj Makedoniji, razgovarano o sigurnosnom stanju u regiji pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement