18.6 C
Jajce
Nedjelja, 14 kolovoza, 2022
Jajce

Godišnja svečanost župe Podmilačje na planini Ranča

U subotu , 24. srpnja održana je tradicionalna sveta misa i koševina kod križa na Ranču

I ove godine, kao i prethodnih, na planini Ranča u općini Jajce župa Podmilačje, služena je sveta misa kod križa.
Misa zahvalnica za darovanu ljetinu ili kako je još nazivaju misa za čobane slavljena je kod Križa na platou Ranče, koji razdvaja podmilačku i dobretićku župu a predvodio ju je župni kapelan fra Nikola Neimarević.
Nakon mise upriličeno je tradicionalno nadmetanje u koševini koje se održava već 24 godine kao i druge tradicionalno-sportske discipline, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa..
Iako je koševina bila revijalnog karaktera, mogli su se vidjeti brojni kvalitetni kosci i kose te vrhunska umijeća kako košenja tako i oštrenja ovoga tradicijskog alata.
Po završetku disciplina uslijedilo je druženje uz hranu, piće i pjesmu koje je potrajalo cijeli dan u prekrasnom ambijentu Golog Ranča odakle se pruža nestvaran pogled na grad Jajce i okolicu.
Kako su organizatori istaknuli, posebna zahvala ide svim sudionicima i posjetiteljima kao i svim donatorima koji su se pobrinuli da ničega ne manjka, a s posebnim zadovoljstvom je za sljedeću godinu najavljena jubilarna 25. koševina na Ranču.

Povezane vijesti

Muris Meštrovac: Knjiga je čudo!

Jajce Online

S predsjednikom Tokićem osnovali folklornu skupinu “Tkanica”

Jajce Online

Ako tražite posao u školstvu, OŠ “Jajce” Krušćica prima uposlenike

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!