Connect with us

BiH

Gospodarski sajam ili politički marketing u Mostaru?

Avatar

Published

onU Mostaru će 9. aprila, uz veliku svečanost biti otvoren 22. po redu „Međunarodni sajam gospodarstva, Mostar 2019.“, na prostoru „Slobodne zone Hercegovina“, tačnije u dijelu prostora predratne avio-industrije „Soko“.
Ove godine zemlja-partner je Narodna republika Kina, a organizatori za pet sajamskih dana očekuju učešće preko 800 izlagača iz cijelog svijeta.
Najavljeno je da će Sajam otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, te da na otvaranje sajma i ove godine dolazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Sajamski kapaciteti su popunjeni. Predstavit će se preko 800 firmi iz tridesetak zemalja svijeta, dok će samo zemlja-partner Kina u Mostar doći sa stotinjak kompanija koje posluju u cijelom svijetu, kaže za Radio Slobodna Evropa direktorica Sajma, Dalfina Bošnjak.
„Jedna gospodarska velesila, druga u svijetu, nam je partner. Mi na mostarskom Sajmu smo izuzetno ponosni, ne samo na Sajmu nego u Bosni i Hercegovini, a i susjedne zemlje su nam došle ovdje kao izlagači, da bi ostvarili poslovne kontakte sa Narodnom Republikom Kinom“, kaže Bošnjak za Radio Slobodna Evropa.
Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, Marko Šantić, izražavajući zadovoljstvo što je ove godine zemlja-partner Sajma Kina, podsjeća:
„Sama vanjskotrgovinska razmjena između Kine i Bosne i Hercegovine – mi uvozimo iz Kine oko milijardu i sto devedeset miliona vrijednosti roba, a izvozimo četrdesetak miliona. Naravno, tu se otvara jedan veliki prostor za novu suradnju s kineskim gospodarstvom.“
I doc.dr. Goran Ćurić, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kaže da raduje činjenica što je zemlja-partner sajma Kina, koja je već duže vrijeme primjer ekonomije sa stalnim rastom na globalnom nivou. Ćurić kaže kako se sajmovi i organiziraju kako bi postigli ekonomske efekte:
„Ja se nadam iskreno da će u prvi plan na ovome sajmu ipak doći kompanije koje predstavljaju komparativne prednosti regije Hercegovine, kao što su turizam, vinogradarstvo itd, što je sigurno najveći potencijal i rasta zapošljavanja u našem kantonu i u Hercegovini inače.“
I ove godine na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru u prvom planu će biti politički lideri. Već je saopćeno kako će manifestaciju otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, a među ostalim prisustvovat će i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. Potvrđeno je i da će ponovo na Sajam doći predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je prošle godine sajam proglasio otvorenim.
Novinar i kolumnista iz Mostara, Berislav Jurič, kaže kako se u BiH inače ništa ne može napraviti da nije povezano s politikom i da nije politički skup:
„To je nekakva manifestacija koja je repriza prošlih godina, mijenjaju se samo glavni likovi, i to u manjoj mjeri. Uglavnom su glavni likovi uvijek isti i naravno da oni uvijek bace sjenu na ono što bi Sajam trebao biti.“
Tako će i ove godine, dodaje, Jurič, glavna priča opet biti o političkim susretima.
„Slušat ćemo o suradnjama, slušat ćemo o potrebama boljih puteva, razvoja, pružanja ruku. Međutim, u stvarnosti ćemo imati potpuno drugačiju sliku. Dakle, ma koliko se trudili ljudi iz ekonomske struke i gospodarstvenici koristiti ovo kao jedan pozitivan iskorak, ipak će ovisiti samo o njima samima koliko su sposobni steći nove partnere i sklopiti nove poslove“, kaže Jurič.
Na Sajmu učestvuje i firma Delux iz Gruda, čija su djelatnost proizvodi za zaštitu od sunca, pogleda i dekoraciju prostora. Predstavnik firme, Dario Ćorluka, o očekivanja i od ovog Sajma nam je kazao:
„Očekivanja su uvijek dobra i pozitivna jer na Sajmu, ako ništa, pokažemo neke proizvode, ostvarimo neke nove kontakte, a naravno, imamo susret sa ljudima koji su svake godine tu, koji imaju ista iskustva, podijelimo ih, ali je uglavnom, ovako po meni, uvijek dobra priča.“
 
 
(Fokus.ba)
Objava Gospodarski sajam ili politički marketing u Mostaru? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement