Connect with us

BiH

Građani FBiH za tri mjeseca u štek stavili još 250 miliona maraka

Avatar

Published

on

Depoziti u bankama u Federaciji BiH  imaju trend rasta u odnosu na kraj 2018. godine od 196,9 miliona i na dan 31.3.2019. godine iznosili su 17,8 milijardi KM. Najnoviji su to podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

Najveće učešće imaju depoziti stanovništva sa 52,4 posto i posljednjeg dana marta iznosili su 9,3 milijardi maraka.

Rast štednje u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na kraj 2018. godine ostvaren je kod depozita vladinih institucija za – 100,3 miliona KM, depozita javnih preduzeća za 134,7 miliona KM, depozita stanovništva za 250,9 miliona KM…. S druge strane, smanjeni su depoziti privatnih preduzeća za 175,3 miliona, bankarskih institucija za 124,6 miliona KM…

Komentirajući ove podatke, i činjenicu da su uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u državi građani u Federaciji BiH na računima oročili 9,3 milijardi maraka, Marin Bago, predsjednik Udruženja za kvalitet života “Futura” iz Mostara, kaže kako smatra da podaci ne odaju realnu sliku o životnom standardu građana. Prema njegovom mišljenju, taj novac posjeduje relativno mali broj izuzetnog bogatih ljudi.

– U BiH postoji stotine milionaša, nekoliko milijardera, pitanje je na koliko računa je raspoređen taj novac. Građani i kada imaju novac, uglavnom njim rješavaju neke svoje životne problem jer se u BiH ne dobija puno na štednji, ako vam novac stoji u banci, vi nećete zaraditi mnogo – kaže Bago.

Uprkos tolikom novcu koji se drži u bankama, Bago podsjeća na činjenicu da banke tretiraju našu državu kao nesigurnu, da smo svrstani u “treće zemlje”, zbog čega su i kamate kod kredita više u odnosu na razvijene zemlje. Uprkos tome, zaključuje da je veliki procenat redovnog vraćanja kredita, čak viši nego i u nekim od najrazvijenijih evropskih zemalja.

 

 

(Faktor.ba)

Objava Građani FBiH za tri mjeseca u štek stavili još 250 miliona maraka pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement