Connect with us

BiH

Građani nemaju dovoljno informacija o evropskim integracijama

Avatar

Published

on

U posljednjem broju “Službenog lista BiH” objavljeno je da je Vijeće ministara BiH u martu ove godine usvojilo Strategiju komuniciranja institucija Bosne i Hercegovine o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji – od kandidatskog statusa do članstva.
No, ta odluka stupit će na snagu tek danom sticanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i do tada će vlasti morati savladati brojne probleme i provesti značajne reforme koje ih očekuju na tom putu.
Pored razrađenih načina budućeg komuniciranja bh. institucija s onim evropskim, a za koje su kako se navodi korištene brojne analize, u Strategiji su predočeni i podaci istraživanja javnosti o opredijeljenosti pristupanju Evropskoj uniji .
U prošloj godini došlo je do značajnog pada podrške građana BiH ulasku u Evropsku uniju u odnosu na 2015. godinu,a sudeći po analizama, neinformiranost o prednostima ulaska BiH u EU, među glavnim je razlozima zašto je to tako.
-Rezultati provedenih istraživanja u posljednje četiri godine ukazuju na značajan pad podrške javnosti sa 78 posto u 2015. na 56,5 posto u 2018. godini. Poređenje rezultata višegodišnjih istraživanja pokazuje da građani smatraju da nemaju dovoljno informacija o procesu evropskih integracija. U vezi s procesom evropskih integracija većina izjavljuje da ih u medijima najviše interesiraju teme o uticaju procesa evropskih integracija na svakodnevni život- navodi se u dokumentu.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1522844083153-0"); });

” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 668.813px;”>
Grafički prikaz rezultata istraživanja o podršci javnosti EU integracijama

Ističe se i da je mogućnost korištenja finansijske pomoći EU prva na listi tema koje interesiraju građane, ali mali procenat ispitanika smatra da je o njoj dobro obaviješteno.
Zanimljivo je da je iz dokumenta vidljivo da u Direkciji za evropske integracije koja je radila na Strategiju najveću odgovornost za to snose mediji, dok se ne spominje odgvoornost institucija.
Strategija sadržava i brojne druge informacije , no sve dok BiH ne dobije kandidatski status za što mora ispuniti brojne uvjete među kojima su i pitanja koja podrazumijevaju ustavne promjene, do tada će važiti Komunikacijska strategija za informiranje javnosti o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo 2009. godine.

 
 
 
(avaz)
Objava Građani nemaju dovoljno informacija o evropskim integracijama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement