Connect with us

BiH

Građani otplaćuju devet, u šteku drže 11 milijardi maraka

Avatar

Published

onDosadašnja kretanja ukupnih kredita i depozita djeluju veoma obećavajuće, konstatiraju iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH u dokumentu „Program ekonomskih reformi“ za period 2019.–2021. godina.
Kako navode, ukupna suma plasiranih kredita u prvih devet mjeseci 2018. godine je dostigla 19,33 milijarde KM, uz godišnju stopu rasta od 6,7 posto. Gledajući kretanje kredita prema sektorima, krediti stanovništvu su rasli 7,4 i iznosili su 9,1 milijardu maraka, dok su krediti nefinansijskim preduzećima na kraju devetog mjeseca iznosili 8,95 milijardi KM, uz rast od 5,2 posto.

Također, i ukupni depoziti su rasli, tako da su u devetom mjesecu 2018. godine iznosili su 21,34 milijarde KM, uz stopu rasta od 11,6 posto. Depoziti stanovništvu su dostigli 11,83 milijarde KM (rast od 7,3 posto), dok su depoziti nefinansijskih preduzeća iznosili 5,15 milijardi maraka (rast od 16,4 posto).
– Konstantan rast ukupnih kredita i depozita uz umjerene stope privrednog rasta i rasta stope zaposlenosti predstavljaju realnu pretpostavku za kreditnu ekspanziju u narednom periodu – navode analitičari DEP-a.
 
(Avaz.ba)
Objava Građani otplaćuju devet, u šteku drže 11 milijardi maraka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement