7.5 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
BiH

GRAĐEVINSKA SEZONA USKORO POČINJE: Na bh. gradilištima nedostaje veliki broj majstora, ostali traže dnevnice i više od 100 KM

“Nedostatak radne snage predstavlja veliki problem. Radnici sada traže velike dnevnice, čak 100 KM i više”, kaže Šolaja.

Nova građevinska sezona samo što nije počela, a poduzeća se ponovno suočavaju s nedostatkom radnika, posebno zanatlija. Njihov nedostatak na tržištu rada problem je već godinama.

Obučenih i kvalitetnih majstora sve je manje, jer oni s iskustvom odlaze u inozemstvo zbog većih plaća i boljih uvjeta rada, javlja RTRS.

 

 

Završnim radovima u građevinarstvu, Stevo Šolaja bavi se već sedam godina. Svoju tvrtku je otvorio prije godinu dana. Kao i u ostalim zanatskim djelatnostima, i on se suočio sa nedostatkom radne snage.

“Nedostatak radne snage predstavlja veliki problem. Radnici sada traže velike dnevnice, čak 100 KM i više”, kaže Šolaja.

Međutim, ni velike dnevnice ne mogu osigurati kvalitetnog radnika. U Trebinju, koje je u posljednje vrijeme postalo veliko gradilište, nedostatak je tesara, zidara i armirača.

“Poseban problem su završni građevinski radovi, gdje već nedostaje iskusnih i kvalitetnih keramičara, fasadera, pa čak i molera u posljednje vrijeme”, naglasio je inženjer građevinarstva Srđan Kardić.

Zanimanje za zanatsku djelatnost mora se probuditi jer se i sve manji broj učenika odlučuje školovati za zanatlije. I oni koji se odluče za zanat, priznaju kako je glavni razlog zajamčen posao.

Struka je suglasna oko jednoga – ako ne budu imali dovoljno zanatlija, morat će ih uvoziti. Već su počeli, i to iz Turske, Bangladeša, Šri Lanke…

vecernji.ba

Povezane vijesti

Bradonjić: Sretan sam što imam Živka i Andriju, želim igrati pred punim tribinama Toumbe

Jajce Online

“Ključaju” cijene kafe

Jajce Online

Pupavac, ptica godine

Jajce Online