Connect with us

Jajce Online

Gradi hotel, baci stećke: Historijski spomenici završili kao hrpa kame…

Avatar

Published

onNa gradilištu na području Istočnog Sarajeva prije nekoliko dana pronađeni su stećci koji su, čini se, bez mnogo razmišljanja izmješteni sa druge lokacije.

Kao nijemi svjedoci vremena iza nas, pronađeni stećci stajali su proteklih godina u ulici Kasindolskog bataljona.
Međutim, kada je došlo vrijeme da na ovoj lokaciji započne izgradnja hotela, stećci su bagerima prebačeni na Pavlovac, odatle udaljen otprilike 2,6 kilometara.
Tako su kameni nadgrobni spomenici, vrijedna historijska ostavština, završili kao hrpa običnog kamenja u blizini Lukavice pored Sarajeva. Slučajno ili ne, ostavljeni su u blizini historijskog spomenika u mjestu Mramorje, najvećeg stećka u našoj zemlji.
Bitno je napomenuti da premještanje stećaka nije rijetka pojava, ali se radi s posebnim oprezom. Ovdje to nije bilo slučaj – mnogi od njih, nije teško uočiti, polupani su prilikom prijenosa.
Niko od nadležnih organa za zaštitu historijskih spomenika nije se oglasio o ovom slučaju, a hoće li stećci ostati na Pavlovcu, ostaje da vidimo.

(klix)
Objava Gradi hotel, baci stećke: Historijski spomenici završili kao hrpa kamenja kod Lukavice pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement