Connect with us

Jajce

Gradonačelnik Zenice poklonio dječije igralište Jajcu kao rođendanski …

Jajce Press

Published

on

Povodom Dana općine Jajce i obilježavanja 622.godine od njegovog prvog spominjanja, danas je u Velikoj sali Općine Jajce održana Svečana sjednica na kojoj su pored načelnika Općine Edina Hozana, predsjedavajućeg OV Ive Šimunovića i članova općinskog vijeća, te građana, prisustvovali i načelnici susjednih Općina te gradova partnera.

Uvodnim govorom prisutne su pozdravili i čestitali današnji dan predsjedavajući OV Šimunović i načelnik Hozan kada su u podsjetili na bogatu historijsku važnost ovoga područja s akcentom na baštinjenje, razvijanje i čuvanje naslijeđa koje nam je dato da o njemu brinemo za generacije koje dolaze.

Počasni građanin dr. Ben Markin

Ovom prilikom titula počasnog građanina doijeljena je dr. Benu Markinu, dugogodišnjem ljekaru koji veći dio svog životnog vijeka živio i radu u Jajcu te naročito u ratnom periodu dao svoj nesebičan doprinos u zbrinjavanju ranjenih i bolesnih. Dr. Ben trenutno živi u gradu Mostaru, na žalost, zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje sjednici i preuzme nagradu.

Povodom ovog svečanog dana načelnik grada Zenice, grada partnera, Fuad Kasumović, Jajcu je poklonio poseban dar. U pitanju je dječije igralište koje će, kako je ovom prilikom istakao, biti dostavljeno čim općina Jajce odredi prigodnu lokaciju za ovu namjenu.

-Jajce je naš grad partner i prijatelj već dugi niz godina. Zenica je u ratnim danima bila utočište mnogim Jajčanima, a mnogi su u njemu ostali i zasnovali svoje porodice. U znak dobrih odnosa i saradnje, a povodom ovoga dana, grad Zenica poklanja igralište za sve jajačke mališane.- rekao je Kasumović.

Novi grad partner

Današnji dan bila je prilika za sklapanje novih prijateljstava i bratskih odnosa. Nakon gradova Piacenza, Alaçati, Hallsberg, Ottensheim, Virovitica, Zenica, Tomislavgrad, Szekszard, Jajce je danas potpisalo partnerske odnose i sa Češkim gradom Kutna Hora i gradonačelnikom Josef Viktora.

-Siguran sam da ćemo uspostaviti dobre odnose našim prijateljima u Češkoj i da ćemo kroz razne kulturne i sportske, ali i privredne aktivnosti uspostaviti bolju saradnju na obostrano zadovoljstvo i korist.

-Sretan sam što sam baš na današnji dan uspio doći i što smo potpisali ovaj značajan sporazum i ja se nadam da će ova naša saradnja pomoći u budućem razvoju cijelog vašeg grada. Nadam se da ovo danas neće ostati samo na potpisu nego da ćemo kroz razmjenu ioskustava i razmjenu ljudi i informacija unaprijediti našu saradnju. – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Viktora.

Svečanost današnjeg dana svojim divnim izvedbama uveličale su članice hora HKD Napredak.

Feed: Senzor24.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement