Connect with us

BiH

Gradska pijaca u Goraždu zaključana, prodaja na ulicama

Avatar

Published

on

Gradska pijaca u Goraždu zaključana, prodaja na ulicama

BiH

katanac na kapiji

U Udruženju poljoprivrednika Goražde naglašavaju da su upozoravali da će do ovoga doći

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Subota je u Goraždu pazarni dan, međutim poljoprivredni proizvođači s ovog područja svoje proizvode danas su bili primorani prodavati na ulici jer ih je na Gradskoj tržnici u Rasadniku dočekao katanac na kapiji, javlja dopisnik Fene.

Prostor tržnice zapečaćen je još u novembru prošle godine u akciji Porezne uprave FBiH, jer porezni obveznik, firma „Baustil“ Sarajevo, nije evidentirao promet zakupa tezgi putem fiskalnog računa i imao je neprijavljenog radnika. Ipak, poljoprivredni proizvođači iz Goražda i susjednih gradova, subotom su nesmetano izlagali svoje proizvode u čemu ih nije sprječavao ni vlasnik pijace ni porezni inspektori.

Katanac na kapiji uz saznanje da pazarni dan moraju provesti na ulici proizvođači su dočekali ogorčeni, a kupci razočarani

-Ovo je ruglo i sramota za grad. Slijedeći put dolazimo na Trg, na sred ulice, pa neka onda dođe i policija- ogorčeno kaže poljoprivrednik Salko Grošonja navodeći da to nije higijenski, posebno za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda.

U Udruženju poljoprivrednika Goražde naglašavaju da su upozoravali da će do ovoga doći.

-Ovo nije u redu. Obični ljudi traže da žive kao što su i navikli. Ovo danas pokazuje da treba da žive samo veliki. Nas koji se bavimo poljoprivredom najviše i gaze i nalazimo se na margini propasti- kaže predsjednik udruženja Munib Kazagić.

On je pozdravio posljednju odluku Gradskoj vijeća Goražde o odobravanju, uređenju i osnivanju pijace u ulici Prve Slavne višegradske brigade, u suterenu novog vatrogasnog doma, ali ocjenjuje da to neće biti dovoljno da se riješe sve poteškoće posebno registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

-Zahvalni smo gradskom vijeću i gradonačelniku koji su odobrili prostor na lijevoj obali Drine, ali po ovome što se vidi i danas, kada nije sezona, mislim da taj prostor neće biti dovoljan. Uz to, nije dovoljno to mjesto samo asfaltirati već i urediti jer ako se zovemo gradom, neka on to onda i bude. Ovo danas je ruglo, na ulici da se prodaje, sramno – ističe Kazagić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović najavio je da će prostor za zelenu pijacu na lijevoj obali uskoro biti uređen.

-Na ulicama i raznim dijelovima grada imamo naše poljoprivredne proizvođače koji izlažu svoje domaće proizvode, a onda dođu inspektori i kazne ih jer zakon se mora poštovati. Uredit ćemo taj prostor i umnogome olakšati svima, i onima koji prodaju i građanima koji kupuju, jer to je frekventna lokacija. Polovina prostora je za pijacu, dio će koristiti firma koja tu ima proizvodnju i dio vozila vatrogasne jedinice. U skorije vrijeme trebali bi uslijediti radovi na uređenju ovog prostora čim sa radom počne asfaltna baza, a u međuvremenu će komunalno preduzeće izvršiti sve pripreme – kazao je gradonačelnik Goražda.

I on kaže kako osnivanje pijace na lijevoj obali rješava samo dio problema te da što prije treba riješiti i pitanje Gradske tržnice u Rasadniku.

Fokus.ba

Objava Gradska pijaca u Goraždu zaključana, prodaja na ulicama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement