Connect with us

Jajce Online

Grčka pokreće turističku sezonu, sutra 110 međunarodnih dolaznih letov…

Avatar

Published

on

Grčka je danas počela svoju turističku sezonu, a vlada i turistički operateri nadaju se da će sunce, plaže i more donijeti prijeko potreban porast prihoda nakon prošlogodišnje loše turističke sezone.

“Dižemo sidro”, izjavio je ministar turizma Harry Theoharis pokrećući turističku sezonu u četvrtak navečer iz drevnog grčkog hrama Posejdon na rtu Sounion u blizini Atine, prenosi AFP.

Dodao je da su strani turisti željni povratka u Grčku.

Najava je označila za ugostitelji i vlasnike kafića željno očekivane pripreme za povratak turista.

“Nadamo se dobroj sezoni … i da će ljudi odabrati našu zemlju i naš otok”, rekao je Alexandros Koukourakis dok je postavljao stolove i stolice u svom restoranu u blizini starog grada Chania, na otoku Kreti.

Prema vladinim propisima objavljenim u srijedu, svi koji putuju na grčke otoke morem ili zrakom moraju pokazati potvrdu o vakcinisanju ili negativan rezultat COVID-19 testa.

Vodeći evropski turoperator TUI zakazao je 120 letova za Grčku do kraja maja, pri čemu će prvih šest krenuti danas, a još 15 u subotu.

Danas se u 14 regionalnih grčkih zračnih luka očekuje oko 40 međunarodnih dolaznih letova, a u subotu još 110.

Većina otoka ima manje zdravstvene ustanove od kopna, a u toku je inicijativa za vakcinisanje lokalnog stanovništva.

U Grčkoj sa 10,8 miliona stanovnika već je dato gotovo četiri miliona vakcina, uključujući oko 1,4 miliona dvostrukih doza.

S nekoliko ograničenja koja još uvijek vrijede za putnike u cijeloj Evropi, grčki hotelijeri očekuju da će se turistički sektor pojačati od kraja juna ili početkom jula, uz veće brojke o vakcinisanju.

Pandemija je snažno uticala na grčku ekonomiju, koje se uvelike oslanjalo na turistički sektor koji čini više od 20 posto BDP-a.

Prihod od turizma opao je na 4,28 milijardi eura u 2020. godini u odnosu na 18 milijardi eura u 2019., dok su dolasci turista pali za 76,5 posto na samo 7,4 miliona, prema podacima Grčkog instituta za turističku konfederaciju (INSETE).

Grčka vlada, kao i ostale države turizma na jugu EU, žele da se Bruxelles brzo dogovori o pasošu koja bi omogućio onima koji su vakcinisani, ili imaju negativan test ili antitijela nakon što su prebolovali COVID-19, da putuju bez obaveze boravka u karantinu.

Otvaranje turističkog sektora znači da će Grcima biti dopušteno slobodno kretanje unutar zemlje po prvi put od novembra prošle godine.

BHRT

The post Grčka pokreće turističku sezonu, sutra 110 međunarodnih dolaznih letova appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement