Connect with us

BiH

Grlić Radman: Hrvatska spremna pomoći BiH na euroatlantskom putu

Avatar

Published

on

Grlić Radman: Hrvatska spremna pomoći BiH na euroatlantskom putu

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Sarajevu da je BiH naslonjena na Hrvatsku te da njen euroatlantski put također ide preko Hrvatske koja je, kako je istakao, iskreni zagovaratelj tih aspiracija i nastojanja BiH te joj je u tome spremna pomoći.

Šef hrvatske diplomacije boravi u dvodnevnom službenom posjetu BiH.

On se po dolasku u Sarajevo sastao s glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlindom Bregu te potom odvojeno s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom efendijom Kavazovićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Grlić Radman je rekao kako je svima prenio poruku da je Hrvatska bila i ostala prijatelj BiH, spremna pomoći na svaki način da se očuva stabilnost BiH i ubrza njeno približavanje euroatlantskim integracijama.

“Hrvatska snažno podržava cjelovitost BiH i jednakopravnost njena tri konstitutivna naroda i želju da se svi građani u njoj dobro osjećaju”, kazao je Grlić Radman.

On je kardinalu Puljiću potvrdio da će uz potporu BiH kao državi, Hrvatska nastaviti posebno pomagati Hrvate u BiH, kao i Crkvu, odnosno njen pastoralni rad.

Podsjetio je kako je u vrhbosanskoj nadbiskupiji, koja ima stotinjak župa, njih 30-ak s manje od 300 vjernika, što je znak loše demografske situacije u zemlji pa je tim prije važno da Hrvatska svojim sredstvima, ali i preko europskih fondova, pomogne kako bi se osigurali uvjeti za ostanak mladih u BiH.

Za kardinala Puljića je kazao kako je on važan sugovornik jer se uvijek zauzimao za pomirenje i gradio mostove prema svim narodima. Grlić Radman je istaknuo i kako mu je reis Kavazović potvrdio da s vrhbosanskim nadbiskupom dobro surađuje.

“Njihovo uzajamno poštovanje jako je dobar znak i signal”, kazao je Grlić Radman dodajući kako je suradnja lidera vjerskih zajednica najbolji način uklanjanja nepovjerenja i stvaranja jačih veza među narodima.

“Što više susreta, to manje nesporazuma, što više sastanaka, više je dogovora, jer smo upućeni jedni na druge”, kazao je Grlić Radman.

Kardinal Puljić je kazao kako posjet šefa hrvatske diplomacije smatra važnim jer to otvara put dijaloga kako bi se riješila otvorena pitanja i “neugodne situacije”.

“Uvjeren sam da će osobni susreti doprinijeti da se stvori zdravija klima suradnje”, kazao je kardinal Puljić.

Dodao je da su, htjeli to neki ili ne, BiH i Hrvatska kao države upućene jedna na drugu, a posebice Hrvati i katolici puno ovise i materijalno i politički o potpori Hrvatske, koja je supotpisnica Daytonskog sporazuma.

“A taj sporazum nikako provesti. Natežu ga kao žvakaću gumu i zato se nadam da će se stvoriti struktura normalne države u kojoj će biti jednaka prava za sve narode”, kazao je vrhbosanski nadbiskup zahvalivši na potpori koju Hrvatska daje za projekte u BiH.

Ministar Grlić Radman zahvalio je reisu-l-ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH. Sugovornici su ocijenili da se tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju poboljšavati i produbljivati.

Grlić Radman i reis Kavazović su istakli kako je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država.

Komunikacija na relaciji Sarajevo – Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se BiH oslanja na Hrvatsku na njenom putu euroatlanskih integracija. Kako je rečeno prilikom susreta, primjer suradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće BiH, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju na dobrobit obje države i oba naroda.

Ministar Grlić Radman danas će se sastati i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom, dok su za četvrtak najavljeni njegovi susreti s dužnosnicima Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

BHRT

The post Grlić Radman: Hrvatska spremna pomoći BiH na euroatlantskom putu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement