Klik Jajce
BiH Jajce Online

HADŽIĆ: Grad prirodne ljepote i ljudske sramote

Piše: Zehrudin-ef. Hadžić, prof.

Jajce je grad koji odiše prirodnom ljepotom i bogatom historijom. Vrbas i Pliva, mlinčići i nacionalni spomenici, tvrđava i katakombe, kapije, džamija i samostan su mjesta susreta civilizacija, prirode i naroda! Sve je poput bajke dok se ne pojavi malograđanska bahatost i nebriga nadležnih za red, čistoću i uređenje.

Jajce je dobilo novi izgled između dvije kapije. Osvježenje prirodne ljepote i historijskog konteksta.

Međutim, čišćenje grada u posljednje vrijeme nije uobičajena praksa, tako da građani imaju priliku da gaze i sjede po ljudskom izmetu od prethodnih dana. Puno vode, malo čistoće. Grad vode!? Grad nazvan “muzej pod otvorenim nebom”!? Koja koincidencija, baš sve što je lijepo je muzej, iz prošlosti ili u prošlosti.

U stara muzejska vremena postojala je kultura oblačenja (dnevno, svečano, bajramsko, poslovno…), kultura ponašanja i pozdravljanja, postojala je kultura muzike i pjesme, postojala su mjesta za susrete mladih, mjesta za poslovne sastanke i mjesta za izlaske porodice. Jednom rječju postojao je BONTON.

The post HADŽIĆ: Grad prirodne ljepote i ljudske sramote appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Kriminalci u BiH postaju sve brutalniji, samo je pitanje – ko je sljed…

Jajce Online

RS: Neće biti smanjenja plata i naknada prosvjetnim radnicima

Jajce Online

Dijete (10) poginulo u strahovitoj eksploziji u Derventi: Detalji stravične tragedije, od udara srušen cijeli sprat kuće

Jajce Online