Connect with us

BiH

Hadžić: U panici smo, deset pacijenata je ostalo bez terapije

Avatar

Published

onDeset pacijenata oboljelih od Morbus crohna, ulceroznog kolitisa u Federaciji, ostalo je bez prijeko potrebne terapije za život jer lijek vedolizumab još uvijek nije uvršten na Listu lijekova Fonda solidarnosti FBiH, rekla je za Faktor Alma Hadžić, predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus crohna i ulceroznog kolitisa BiH. Pojašnjava kako je razlog što Ministarstvo zdravstva FBiH još uvijek nije završilo izmjene i dopune važeće Liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH.
Alma Hadžić
– Naši članovi su ušli u april bez terapije, da li me razumijete? Ne znamo šta da radimo s tim ljudima jer smo ranije od ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića, dobili obećanje da će problem biti riješen, ali još uvijek nije. U panici smo! Prema posljednjoj informaciji iz Ministarstva, danas je bio sastanak, ali ništa nije završeno, nema prijedloga prema Vladi FBiH za uvrštavanje lijeka vedolizumaba na Listu lijekova, tačnije listu A. Ovo je trebalo biti riješeno do 31. marta, ali nije i to je razlog što naši pacijenti od 1. aprila nemaju terapije – ogorčena je Hadžić.
Naglašava kako u ovom trenutku ne vidi izlaza iz ove situacije.
– Ministarstvo zdravstva FBiH što je trebalo uraditi danas, prolongoralo je za sljedeći sastanak, za srijedu. Žalosno je da se na hitnoj sjednici Vlade FBiH zakazanoj za petak neće naći prijedlog da se na Listu lijekova uvrsti i vedolizumab. Pacijenti su ponovo prepušteni sami sebi. Ministarstvo je obećalo da će izmijeniti odluku po hitnom postupku  – naglašava Hadžić.
Podsjećamo, vedolizumab je lijek koji u momentu kada dva lijeka sa biološke liste ne mogu djelovati, on postaje treća šansa, nada za oboljele od teških upalnih bolesti crijeva. Dogodilo se da je ranije jedna žena u Mostaru umrla jer lijek nije bio na listi.
Naime, do sada ovaj lijek, s obzirom da nije mogao izaći na listu A, da bi bio primjenjivan lijek, u Fondu solidarnosti FBiH su izašli s prijedlogom da ide na B listu. Tačnije, da proizvođač uloži 50 posto, a oni isto toliko za lijek. Tako je i urađeno, ali taj ugovor je istekao u martu. Da situacija bude gora pacijenti ne smiju naglo prekinuti terapiju vedolizumabom, jer još nisu ušli u fazu remisije bolesti.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Hadžić: U panici smo, deset pacijenata je ostalo bez terapije pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement