Klik Jajce
BiH Jajce Online

Hadžić udaljen je iz Olimpijskog sela zbog seksualnog zlostavljanja

Član američke olimpijske reprezentacije u mačevanju Alen Hadžić (29) udaljen je iz Olimpijskog sela u Tokiju jer su ga tri žene optužile za seksualno zlostavljanje, javlja “Daily Mail”.

Incidenti na koje se referiraju optužbe navodno su se dogodili u periodu između 2013. i 2015. godine dok je Hadžić bio student Univerziteta “Columbia” u američkoj saveznoj državi Njujork. Hadžić se tereti da je, između ostaloga, prisilno dodirivao.

Američki centar za sigurni sport, neprofitna organizacija koja se bavi problemom seksualnog zlostavljanja u amaterskom sportu, ove je godine u junu privremeno suspendovala Hadžića zbog istrage spomenutih optužbi.

Američki olimpijski i paraolimpijski odbor (AOPO) odlučio je da će Hadžić za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju koje su počele u petak boraviti u hotelu koji je 25 minuta udaljen od Olimpijskog sela.

Hadžić, inače porijeklom iz Goražda u Bosni i Hercegovini, tvrdi da je nepravedno udaljen od ostatka tima te radi na osporavanju, kako je rekao, “arbitrarnih i nepotrebnih” restrikcija koje mu je nametnuo AOPO.

Američki mačevalac tvrdi da je nevin te optužbe za seksualno zlostavljanje odbacuje i drži “neistinama”.

“USA Today” piše da je privremena suspenzija Hadžića u međuvremenu ukinuta, što znači da bi se on mogao pridružiti svojim kolegama iz reprezentacije u Selu. Sudija Šere Krauzer rekla je prilikom ukidanja suspenzije da takva kazna nije bila “proporcionalna” optužbama te da Hadžićevo učestvovanje na Igrama ne bi naštetilo reputaciji Sjedinjenih država i mačevanja.

Hadžić je alternacija u ekipi koja se takmiči u disciplini mača (fra. épée), najmasivnijeg od tri oružja u kojima se takmiče mačevateljke i mačevaoci (druga dva su floret i sablja). Ako neki od prvotimaca ne bude mogao nastupiti iz jednog ili drugog razloga, Hadžić će uskočiti.

Hadžić i njegov advokat Majkl Palma sada tvrde da mu se ne dozvoljava da iskusi Olimpijske igre. Hadžić u žalbi na odluku o udaljavanju iz Sela tvrdi da ga je Svjetska mačevalačka federacija natjerala da sam doputuje u Tokio i odsjedne u hotelu koji je 25 minuta udaljen od Olimpijskog sela. Uskraćeno mu je i pravo da trenira s drugim članovima reprezentacije.

Odgovarajući na Hadžićevu žalbu, Američka mačevalačka federacija (AMF) rekla je da su drugi članovi reprezentacije ustvrdili da bi se brinuli za svoju sigurnost ako bi mu se dozvolilo da im se ponovno pridruži.

Palma tvrdi da AMF želi njegovog klijenta sakriti od očiju javnosti te mu uskratiti Olimpijsko iskustvo koje je zaslužio.

Hadžić je optužen da je prvi put seksualno zlostavljao 2013. godine. Žena koja ga je tada optužila za seksualno zlostavljanje nije navela šta je tačno napravio, ali je rekla da se napad dogodio dok su oboje studirali na Kolumbiji. Hadžić je suspendovan, ali mu je na kraju dozvoljeno da nastavi studirati.

Druga ga je žena za seksualno zlostavljanje optužila 2015. godine. Ona je pak rekla da ju je Hadžić jednom prilikom zgrabio za zadnjicu te gurnuo na noćni ormarić. Ta žena je osudila odluku da se Hadžiću dozvoli odlazak na Olimpijske igre.

AMF je Hadžiću u pismu objasnio da mu ne može zabraniti nastup na Igrama, ali da će zbog prigovora drugih sportista biti u “sigurnosnom protokolu”.

Palma tvrdi da je AMF za optužbe protiv Hadžića znao te da mu je dopustio da se takmiči širom svijeta bez ikakvih ograničenja.

Saslušanje u ovom slučaju organizovano je za idući četvrtak. Takmičenje u disciplini mača počinje u nedjelju.

 

(Jutarnji.hr)

   

  The post Hadžić udaljen je iz Olimpijskog sela zbog seksualnog zlostavljanja appeared first on Jajce Online.

  Feed: Jajce-Online.com

  Povezane vijesti

  Tko danas u BiH koristi uslugu telegrama i za što najviše

  Jajce Online

  Sačuvati fizičko i mentalno zdravlje te planirati život

  Jajce Online

  Uhapšen muškarac koji je snimao smrt Banjalučanina

  Jajce Online