Connect with us

Jajce

Hafiz iz Turske gost MIZ Jajce, prisustvovao na iftaru u Ipoti (FOTO)

Avatar

Published

onMedžlis Islamske zajednice Jajce je i ove godine dobio čast da tokom ramazana ugosti jednog od hafiza iz Turske, a ovog ramazana je to hafiz Mehmet Keleš.

On je boravio nekoliko dana u različitim džematima na našem području, a džematlije su imale priliku da sa hafizom iftare, druže se i da klanjaju teravih-namaz za njim.
Na jednom takvom iftaru je prisustvovao sinoć u džematu Ipota, kojeg je pripremio Medžlis Islamske zajednice Jajce i to za 100 džematlija. Na ovom iftarskom druženju prisustvovao još i glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić, kao i predsjednik Medžlisa Almir Kunić, predsjednik Asocijacije mladih MIZ Jajce “Taib Okić” Sabahudin Makić, predsjednica Asocijacije žena Esma sultanija Mirela Duranović- Humić te honorarni imam Saudin Delić.

Jajački Medžlis dao je punu podršku i inicijalna sredstva za rekonstrukciju plafona u džamiji i za izgradnju mektbskih prostorija, a pozvali su i ostale džematlije i ljude dobre volje da se priključe u ovoj zajedničkoj akciji.
Džemati Ipota i Kasumi imaju svijetlu i perspektivnu budućnost jer polaznici mektebske nastave ostvaruju veoma dobre rezultate kako na općinskim tako i takmičenjima na višim nivoima.
Glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić pohvaliti je Nisvetu Kasum što djeci na pravi način prenosi svoje znanje, a oni to vraćaju na najbolji način.

O džematu
U ovom džematu pripadaju i sela Kasumi i Selišće, a nalazi 17 km jugoistočno od Jajca, na lijevoj strani rijeke Vrbas. Džemat ima 148 domaćinstava.
Džematska je džamija sagrađena 1991. godine, a srušena je 1992. godine tokom ratnih razaranja. Nova je džamija sagrađena 1996. godine.
U Ipoti su imamsku službu obavljali Hamdo ef. Karaga, Zuhdija ef. Karaga i Enijal ef. Žužo. Džemat ima mekteb i mezarje. U Kasumima, selu koje pripada džematu Ipota, izgrađen je reprezentativan mesdžid koji je svečano otvoren uoči ramazana 1429. hidžretske godine. U džematu se klanja džuma-namaz, ali se dnevni namazi ne obavljaju u džematu.
Mektebska nastava održava se u oba sela po dva dana u sedmici.
 
 
(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement