Connect with us

BiH

Hamdija Lipovača optužen za nesavjestan rad u svojstvu načelnika Općin…

Avatar

Published

on

Hamdija Lipovača optužen za nesavjestan rad u svojstvu načelnika Općin...

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Bihać Hamdije Lipovače zbog postojanja osnovane sumnje da počinio krivično djelo Nesavjestan rad u službi.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Bihać Hamdije Lipovače zbog postojanja osnovane sumnje da počinio krivično djelo Nesavjestan rad u službi.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva USK, Lipovača se tereti da je 7. januara 2009. godine kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti navedene funkcije na način da je, bez prethodno provedenog postupka javne nabavke u kojem bi osigurao da Općina Bihać sačini tendersku dokumentaciju na osnovu koje će moći utvrditi činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu budućeg poslovnog partnera, s izvjesnom kompanijom Kentrik Europe B.V. zaključio Sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać, te istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio zaključak o prenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944,65 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protuuslugu.

U optužnici se navodi kako je tadašnji načelnik bio svjestan propusta koje je učinio te da nije osigurao da se u ugovoru precizno navedu obaveze druge ugovorne strane u pogledu rokova izvršenja naručenog posla.

“Optuženi je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM”, istaknuto je u optužnici.

Tužilaštvo USK je nakon provedene istrage, saslušavanjem većeg broja svjedoka i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi Lipovača počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji na Općinskom sudu u Bosanskoj Krupi.

U februaru prošle godine protiv Lipovače je podignuta još jedna optužnica u kojoj mu se stavlja na teret osnovana sumnja da je u vremenskom periodu od aprila 2006. godine do januara 2010. godine u Bihaću, kao načelnik Općine Bihać, svojim nesavjesnim postupanjem u “Projektu izrade geoinformacijskog sistema Općine Bihać” nanio štetu Općini Bihać u iznosu od 921.501,30 KM.

Ranije je oslobođen optužbi za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Klix.ba

Objava Hamdija Lipovača optužen za nesavjestan rad u svojstvu načelnika Općine Bihać pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement