Connect with us

BiH

HDZ: Osuđujemo zapaljivu retoriku SDA, dogovor je narušen ucjenama

Avatar

Published

on

HDZ: Osuđujemo zapaljivu retoriku SDA, dogovor je narušen ucjenama

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala HDZ da “prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja ANP-a u sjedište NATO-a”, stigla je oštra reakcija iz stranke čiji je predsjednik Dragan Čović.

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala HDZ da “prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja ANP-a u sjedište NATO-a”, stigla je oštra reakcija iz stranke čiji je predsjednik Dragan Čović.

U HDZ-u smatraju da je potpisani sporazum tri lidera narušen ucjenama “bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH”.

“Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u bh. društvu i u evropskim i euroatlantskim integracijama. Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog – političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog”, saopćili su.

Dalje se navodi kako “HDZ BiH osuđuje zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija, ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim se okriljem predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Europske komisije.”

U ovoj stranci smatraju da su hrvatski politički predstavnici, za razliku od, kako navode, deklarativnog djelovanja SDA koja danas surađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP-a u Vijeću ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra obrane BiH, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces i voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Pokušaji nametanja alternativnih historijskih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg-Bosna dala našoj domovini. Upisana u Washingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio historije BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju suvremene Bosne i Hercegovine”, kazali su.

Poručuju da svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika dio su destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA.

“Hrvatski politički predstavnici ustrajni su u nastojanjima da BiH približe EU i NATO savezu, te, u konačnici, članstvu. Hrvatska demokratska zajednica poziva SDA na suzdržavanje od izazivanja daljnjih netrpeljivosti, te na potpuno opredjeljenje za europsku i euroatlantsku viziju BiH, prihvaćanje europskih vrijednosti i poštivanje konstitutivnih naroda”, zaključak je HDZ-ovog saopćenja za javnost.

Klix.ba

Objava HDZ: Osuđujemo zapaljivu retoriku SDA, dogovor je narušen ucjenama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement