Connect with us

Jajce Online

Hercegovina nije više prolazna, već turistička destinacija u koju se d…

Avatar

Published

onBroj gostiju u staroj jezgri Mostara svakim danom sve je veći te interes za grad na Neretvi pokazuju posjetioci iz svih krajeva svijeta.
Broj gostiju iz godine u godinu se povećava, a iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona navoda da imaju nove dogovore s agencijama sa Dalekog istoka, koje pokazuju veliki interes za naše područje. Prošlogodišnja turistička sezona bila je bolja u prethodne i svi se nadaju da će i ova sezona biti isto tako dobra po posjetama, ako ne i bolja.
– Prošle godine nije bilo kontinenta odakle nismo imali turista. Očekujemo ove godine isto, ako ne i više. Posebno se ističe broj dolazaka sa Dalekog Istoka – ističe Semir Temim, zamjenik predsjednika Turističke zajednice HNK.
A da bi se došlo do željenog cilja, TZHNK je i ove godine napravila dobru prezentaciju turističke ponude našeg kantona na sajmovima po Evropi. Rimini, Ljubljana, Prag, Bratislava, Beč… samo su nekih od sajmova na kojima je interesovanje za ovaj kanton bilo izuzetno izraženo.
– Interesovanje je bilo veliko, nadmašilo je i naša očekivanja. Štand je uvijek bio popunjen gostima, što će se zasigurno pozitivno odraziti na sezonu – dodaje Temim.
Period predsezone u Mostaru i Hercegovini, nastavlja dalje, bio je dosta dobar. Pored organiziranih grupa bilo je i individualnih gostiju koju su boravili u ovom kantonu, no prava sezona tek dolazi, a kako stvari stoje i vrijeme ide u prilog. Pozitivno je i to da su primjetna znatna poboljšanja i kad je riječ o broju noćenja. Naime, ranija praksa bila je da grad Mostar i HNK posjeti milion turista tokom godine, ali se mali broj njih odlučivao na noćenje, odnosno na duži boravak. Međutim, u zadnje vrijeme i to se dosta poboljšalo.
-Iz godine u godinu bilježimo porast dolazaka ali i noćenja. Ono što nam je veoma bitno, uspjeli smo u zadnjih par godina da prestanemo biti prolazna turistička destinacija. Sada smo turistička destinacija u koju se dolazi i ostaje – naglašava Temim.
Zasluge pripadaju, tvrdi, brojnim realizovanim projektima i novim turističkim sadržajima.
-Neke smo sami finansirali, a neke u saradnji sa nevladinim organizacijama, udruženjima građana, mladim ljudima. Na taj način realizujemo naše ideje u vezi sa turizmom – pojašnjava.
Projekti se tiču kulturnog, sportskog i seoskog turizma.
– Sve su to novi projekti koje smo uradili, tako da turisti imaju šta da vide ovdje i razlog da ostanu – poručuje Temim.
No, potrebno je svakako uložiti dodatne napore kako bi se turisti znatno duže zadržali, tako da se na pitanju Mostara i poboljšanja turističke slike mora još raditi. Osim Mostara, turistički radnici spremno dočekuju sezonu i u Međugorju, Počitelju, Blagaju i Neumu.
Dok šetamo starom jezgrom na mostarskom simbolu nam pažnju privlači grupa turista iz Pakistana. Vođa grupe nam otkriva da su tu tek par sati, no ono što već vide, obećava. Sa pripremljenim objektivima nestrpljivo su čekali skok u Neretvu, samo za njih.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Hercegovina nije više prolazna, već turistička destinacija u koju se dolazi i ostaje pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement