Connect with us

BiH

Hercegovina se ne može pohvaliti tržištem luksuznih kuća i stanova

Avatar

Published

onNa svjetskoj turističkoj pozornici Hercegovina, pogotovo posljednjih godina, zauzima visoko mjesto.
Vjetar u leđa
Tako je i činjenica da je oduvijek vječni mamac za turiste Stari most, upisan na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Mostarcima dala vjetar u leđa da se aktivnije počnu baviti turizmom.
Dok su privatni iznajmljivači soba do rata bili prava rijetkost, danas ih je u Mostaru, ali i u drugim gradovima Hercegovine na stotine.
Ipak, uz respektabilan broj objekata koji se iznajmljuju Hercegovci se ne mogu pohvaliti prodajom luksuznih nekretnina, kao što je to slučaj u susjednoj Hrvatskoj, gdje strani državljani iskazuju veliki interes za kupovinom kamenih kuća s bazenima i slikovitim vilama.
To nam je potvrdio i Edin Batlak iz agencije za nekretnine „Agency Plus”, koji nam je kazao da se promet, kada je riječ o kupovini odnosno prodaji nešto luksuznijih zdanja, odnosno kuća kreće do 300.000 KM.
Postoje izuzeci 
– Postoje izuzeci, odnosno veći, pa i milionski iznosi, ali to je, rekao bih, na nivou incidenta. Jedino je Neum tačka koja se može pohvaliti jačim iznosom od, recimo, 700.000 KM i, jasno, to su naša iskustva. Upravo u Neumu je, možda, i najveća ponuda takvih nekretnina, ali interesa ima i za Mostar i okolinu, pogotovo Blagaj i uz tok rijeke Bune, a među onima koji kupuju uglavnom su naši ljudi i bh. građani koji žive vani – kazao nam je Batlak.
Bosanci zainteresirani
Slično nam je iznio i vlasnik „Agenta” Kamel Ratkušić, koji je ustvrdio da se luksuzne kuće i vile kudikamo više prodaju na području Sarajeva nego Hercegovine.
– Ovdje vlada potražnja za placevima za vikendice, uglavnom oko rijeka Bune i Bunice. Za to su najviše zainteresirani Bosanci – kazao nam je Ratkušić.
 
 
(avaz)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement