Connect with us

BiH

Hiljade vjernika i ove godine pristigle u Blagaj na tradicionalni mevl…

Avatar

Published

onU Blagaju se da danas održava završna manifestacija tradicionalnih “Dana mevluda i zikra”. Hiljade vjernika iz svih dijelova naše zemlje, ali i dijaspore, nisu propustili ni ovu godinu da dođu u Blagaj, jedno od najvažnijih dovišta naših Muslimana.

Ispred tekije susreli smo Hatu Pripo iz Hadžića koja sveke godine dolazi na mevlud u Blagaj.
“Prošle godine je bilo ljepše vrijeme, ali uz Allahovu pomoć će sve lijepo proći. Ova subota ostane u sjećanju cijele godine i ne može se opisati njen znalaj”, kazala je Hata.
Slično razmišlja i Subašić Behija koja je ovdje drugi put, a dolazi iz Gračanice.
“Ova naša tradicinalna molitva, dova na vrelu Bune je jedan nestvaran događaj. Prošle godine sam bila prvi put, a taj utisak me doveo i ove”, izjavila je Behija.
Noćas su u neponovljivom ambijentu vrela Bune i blagajske tekije zikr proučili mnogobrojni derviši predvođeni pročelnikom Tarikatskog centra u BiH, šejhom Sirrijom Hadžimejlićem.
“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.
Sve se održava uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića.

(klix)
Objava Hiljade vjernika i ove godine pristigle u Blagaj na tradicionalni mevlud pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement