Connect with us

BiH

Historijskom muzeju predata maketa koja prikazuje pogibiju sedmogodišn…

Jajce Online

Published

on

Historijskom muzeju predata maketa koja prikazuje pogibiju sedmogodišn...

Kako bi se očuvalo sjećanje na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, Historijskom muzeju BiH danas je predata maketa tragične scene u kojoj je 18. novembra 1994. godine poginuo sedmogodišnji Nermin Divović.

Kako bi se očuvalo sjećanje na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, Historijskom muzeju BiH danas je predata maketa tragične scene u kojoj je 18. novembra 1994. godine poginuo sedmogodišnji Nermin Divović.

Maketa, čiji je autor Sani Ramadanović iz AntiDayton pokreta, upotpunit će stalnu postavku opkoljenog Sarajeva u ovom objektu.

Ova maketa je prikaz zločina koji je počinjen 1994. kada je snajperskim hicem ubijen sedmogodišnji dječak Nermin, a njegova majka Dženana ranjena istim metkom.

“Ne želimo zaboraviti Nermina Devovića i njegovu žrtvu. S obzirom na to da se u navedenom muzeju nalazi njegov džemper i da je AntiDayton pokret podigao spomen-obilježje na mjestu gdje je ubijen dječak, na određeni način željeli smo upotpuniti taj dio postavke u Historijskom muzeju. Ova postavka je od velikog značaja za Sarajevo i za kompletan historijat, kako se ne bi zaboravila prošlost opkoljenog Sarajeva i agresije i genocida na FBiH”, kazao je Nihad Aličković.

Ovo je prva maketa AntiDayton pokreta koja svjedoči o agresiji i genocidu, o opkoljenom Sarajevu te u narednom periodu, kazao je Aličković, imaju namjeru uraditi još maketa koje će svjedočiti da se zločini nikad ne zaborave.

“Ovo su samo neki od pokazatelja da Historijski muzej stalno prikuplja materijal u vezi s opsadom, da imamo puno više materijala nego što je ovdje prikazano”, kazao je Mesud Hero, kustos Historijskog muzeja BiH.

Klix.ba

Objava Historijskom muzeju predata maketa koja prikazuje pogibiju sedmogodišnjeg Nermina Divovića 1994. pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.