Connect with us

Jajce Online

Hladan tuš za dobro zdravlje

Jajce Online

Published

on


Tuširanje hladnom vodom donosi tijelu mnoge blagodati. To je specifičan vid hidroterapije koji je ranije, kada lijekovi nisu bili tako pristupačni, korišćen i kao terapija. Evo šta sve hladna voda čini organizmu.

* Bolji krvotok – naizmjeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija koja je važna za zdravlje. Naizmjeničnim sužavanjem i širenjem krvnih sudova sprečava se hipertenzija, pojava proširenih vena, ali i ateroskleroza.

* Mršavljenje – hladna voda ubrzava metabolizam i podstiče sagorijevanje masnih ćelija. Na ovaj način, osim što se lakše mršavi, omogućava se i lakši oporavak mišićnih tkiva.

* Bolji rad limfotoka – za dobar protok limfe koja je važna za eliminaciju otpadnih materija iz ćelija, neophodna je kontrakcija mišića. A upravo tuširanje hladnom vodom dovodi do kontrakcija cijelog tijela. Uz pomoć hladnog tuširanja uklanja se i limfedem u nogama i zglobovima, koji je, inače, pokazatelj slabe cirkulacije.

* Zdravija koža i kosa – dok topla voda isušuje kožu, hladna zateže i kožu i pore, a podstiče i sjaj kose. Osim toga, pomaže detoksikaciji, kao i nestanku akni.

* Jači imunitet – uz hladan tuš manja je vjerovatnoća za prehladu i gripu, ali i za neke druge bolesti. Hladna voda povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i na taj način jača imunitet organizma.

* Ublažava depresiju – hladna voda podstiče takozvanu “plavu tačku” u mozgu, odnosno utiče na veće stvaranje noradrenalina. A upravo ovaj hormon ublažava depresiju.

* Dublje disanje – zbog hladne vode dolazi do dubljeg disanja koje je, inače, važno za prevazilaženje stresa, šoka i vazokonstrikcije, odnosno suženja krvnih sudova. Istovremeno, dublje disanje ubrzava oporavak usljed iscrpljenosti, a olakšava i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, karakterističnu za pušače.

 

 

(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement