9.7 C
Jajce
Petak, 1 ožujka, 2024
BiH

HNS BIH: Arnautović zloupotrebljava svoju poziciju člana CIK-a

Suad Arnautović zloupotrebljava svoju poziciju člana Centralne izborne komisije BiH u svrhu promoviranja unitarističke bošnjačke politike, navodi se u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

“Članak i analiza gospodina Arnautovića je primjer zloupotrebe institucija kao člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u svrhu promoviranja unitarističke bošnjačke politike. Pokušaj znanstvene analize koju dotični Arnautović prilaže u svome članku je jeftin pokušaj manipulacije, osobito sudskim odlukama, dominantno onih Međunarodnog suda za ljudska prava”, navodi se u priopćenju HNS-a.

Za razliku od dotičnog gospodina i radikalne politike koju zastupa, napominju u HNS-u, hrvatski legitimni predstavnici jednako važno ističu i naputke u predmetu ‘Sejdić & Finci’, ali i Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ što bošnjački nacionalisti, kao i politika dominacije jednog naroda koju zastupaju, svjesno izostavljaju.

“U točki 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja i odraz vladavine većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da mogu istaknuti kandidaturu i biti birani i pripadnici iz reda ‘Ostalih’, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda“, podsjeća HNS u priopćenju.

Također, napominju da se u tački 22. u istom predmetu ističe kako konstitutivni narodi i njihovi interesi moraju biti zaštićeni u gornjem parlamentarnom domu, Domu naroda tako da sva tri člana Predsjedništva imaju institucionalni legitimitet i biti odraz biračke volje sva tri konstitutivna naroda.

“Iako ih bošnjačka politička elita nastoji sukobiti, ove dvije odluke su konstitucionalno komplementarne i de facto i de iure štite konstitutivne narode kao temeljnu konstitucionalnu i natkrovljujuću postavku Ustava BiH i promoviraju demokratski model predstavničke, a ne isključivo pripadničke demokracije što savršeno ističe odluka u predmetu ‘Sejdić i Finci’- ocjenjuju u HNS-u.

Izborno zakonodavstvo je, tvrde, neminovnost koja se mora regenerirati, tj. omogućiti svima da budu kandidirani bez obzira na nacionalno izjašnjavanje, ali u svojoj konstitucionalnoj suštini konstitutivni narodi su ustavna kategorija koju su svojim odlukama dodatno zaštitili i domaći sudovi, kao i oni međunarodni.

BHRT

The post HNS BIH: Arnautović zloupotrebljava svoju poziciju člana CIK-a appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Delegati iz SNSD-a oborili ukidanje akciza na gorivo

Jajce Online

Evo koje su tvrtke i benzinske crpke nelegalno povećavale cijene proizvoda u FBiH i Središnjoj Bosni

Centralna.ba

Uhapšeni inspektor MUP-a RS i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik Dragana Mektića

Jajce Online