Connect with us

Jajce

HNS sutra obilježava 26. obljetnicu Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Avatar

Published

on

U srijedu, 28. kolovoza, održat će se svečani program povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Program započinje polaganjem vijenaca na grob Mate Bobana, predsjednika HR-HB u 12 sati u mjesnom groblju Gorici – Sovići.

Isti se nastavlja polaganjem vijenaca ispred Spomenika hrvatskim braniteljima– Trg hrvatskih velikana (Mostar) u 19 sati.

Slijedi svečana akademija, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji s početkom u 19:15 sati.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine, a predstavljala je nastavak na Hrvatsku Zajednicu Herceg-Bosna osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Washingtonskim sporazumom koji je predstavljao svojevrsno potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija ova dva naroda s 10 županija/kantona, a Herceg-Bosna je time prestala postojati kao teritorijalna jedinica Hrvata.

Herceg-Bosna je zajedno s Hrvatskim vijećem obrane (HVO) u ratu predstavljala zaštitu Hrvatima od agresorskih namjera druga dva naroda, a bila je značajna u svrhu organizacije Hrvata u političkom, društvenom, gospodarskom, vojnom i svakom drugom pogledu u tom teškom razdoblju.

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement