Connect with us

BiH

Hoće li doći do završnog uređenja vodopada i donjeg toka Plive?

Jajce Online

Published

onU prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma održan je sastanak predstavnika  JU“ Agencije“ sa savjetnicom ministrice za turizam i ugostiteljstvo, gđom Azrom Džigal.
Glavna tema radnog sastanka bila je realizacija završnog uređenja vodopada rijeke Plive kao i nastavak realizacije projekta uređenja donjeg toka rijeke Plive na koji se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obvezala 2001. godine, a koji je obustavljen strašnim poplavama u proljeće 2014. godine.
Jedan od zaključaka  sastanka je okupljanje stručnog tima sa predstavnicima  ministarstava i nadležnih institucija u roku od mjesec dana s ciljem evaluacije projektne dokumentacije uređenja Vodopada i rijeke Plive.
Ravnatelj JU“Agencije“ Mijat Saraf upoznao je Ministarstvo o aktivnostima koje se provode u oblasti turizma na području Jajca, kao i o glavnim problemima s kojim se destinacija susreće.
Između ostalog,  predstavljena je projektna ideja o povezivanju sedronosnih rijeka Bosne i Hercegovine,  tj. vodopada (Pliva – vodopad rijeke Plive, Trebižat- Kravice i Una – Martinbrod),  s ciljem zajedničke promocije na domaćem i stranom tržištu. Pored toga,  gđa Džigal je ponudila uključivanje Jajca u ovogodišnji projekt pod nazivom „Kultura u funkciji razvoja turizma“, koji se provodi sa Sarajevo film festivalom.
Radni sastanak je održan i sa  predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na kojem je između ostalog raspravljano o ugroženosti  nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u Jajcu, s posebnim osvrtom na tvrđavu, katakombe, Crkvu sv. Marije i Hram boga Mitrasa.
Stručni suradnik Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar podržao je aktivnosti  JU „Agencije“ u oblasti monitoringa i redovitog održavanja nacionalnih spomenika na području općine Jajce, te naglasio važnost aktivnog monitoringa u ovoj oblasti s ciljem sprječavanja daljnjeg uništavanja zaštićene kulturne baštine.
Dogovorena je redovita komunikacija u budućnosti, kao i dolazak predstavnika Zavoda u narednih nekoliko dana s ciljem analize stanja ugroženih nacionalnih spomenika, kao i planiranja rekonstrukcije nacionalnog spomenika  „Crkva Presvete Bogorodice u Jajcu“.
 
 
(agencija jajce)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.