Connect with us

BiH

Hoće li i kod nas monstrumi na doživotnu robiju

Avatar

Published

onNa doživotnu kaznu zatvora sudovi u Srbiji uskoro će moći osuditi ubice i zlostavljače djece. Zakon će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine, a kada bude usvojen, naši susjedi bit će prvi u regionu koji će ubicama i silovateljima djece izricati doživotnu robiju.
Najstrožija mjera
Kako je za „Avaz“ pojasnila Nina Miljuš, psiholog iz beogradske Fondacije „Tijana Jurić“, put do zakona nije bio nimalo lak. Potrošene su dvije godine samo za pripremu zakona, koji će biti najstrožija mjera koju jedna država može primijeniti.
– Naša fondacija pokrenula je ovaj prijedlog. Prikupili smo 160.000 potpisa podrške građana. Ovih dana formirana je radna grupa koja je zadužena da zakon dođe do Skupštine. Odlučeno je da se uvede kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Razmatrali su da se mogućnost uslovnog otpusta omogući nakon 27 godina robije. Međutim, to neće biti usvojeno i očekuje ih doživotna robija – kazala je Miljuš.
Ako se BiH uskoro odluči na isti potez, iz Fondacije „Tijana Jurić“ obećavaju pomoć.
– Ako neka organizacija u BiH pokrene inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, može nam se slobodno obratiti za pomoć. Sve što zatreba, tu smo, jer nam je svima cilj isti – istakla je Miljuš.
Fizičko nasilje
Stručnjaci u BiH već godinama upozoravaju na sve učestalije nasilje nad najmlađima. Zbog neuređenog sistema, počinioci najbrutalnijih zločina ostaju nekažnjeni ili dobivaju minimalne kazne zatvora.
Prema podacima Zavoda za socijalni rad Kantona Sarajevo, u BiH je najprisutnije fizičko nasilje, zatim psihičko, koje je teže evidentirati, te seksualno, kao najteži oblik nasilja.
Nasilje je svakodnevna realnost
Da je nasilje svakodnevna realnost hiljada djece širom jugoistočne Evrope, pa tako i BiH, potvrdili su nedavno i u UNICEF-u.
– Podaci pokazuju da je više od polovine dječaka i djevojčica u dobi od dvije do 14 godina najmanje jednom bilo izloženo nekom od težih oblika fizičkog ili psihičkog kažnjavanja od članova porodice. Mnogoj djeci i dalje je izuzetno teško razgovarati s drugim ljudima o nasilju koje se dešava u porodici, a pogotovo tražiti zaštitu ili reakciju – navode iz UNICEF-a.
 
 
(avaz)
Objava Hoće li i kod nas monstrumi na doživotnu robiju pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement