Connect with us

BiH

Hoće li poskupjeti polovni automobili?

Avatar

Published

on

Građani BiH, prema statističkim pokazateljima, voze automobile koji su u prosjeku stari oko 17 godina. Usvajanjem Odluke o zabrani uvoza vozila ispod norme „Euro 5“, koja je stupila na snagu 1. juna, vozni park građana postepeno će se podmlađivati.
Skok cijena
Mnogi veći autosaloni nemaju problema s ovom odlukom jer, kako kažu, odavno ne uvoze stara vozila te je većina njihovih automobia sa standardom „Euro 5“. Lani je u BiH uvezeno 82.905 automobila i ta brojka je iz godine u godinu sve veća.
Buduće kupce zanima hoće li ova odluka utjecati na cijenu rabljenih vozila.
Na većini autoplaceva skoro polovina automobila ima „Euro 4“ motor. Iako se takvi više ne mogu uvoziti, njihova cijena bi pored modernijih vozila mogla naglo skočiti.
– Normalno da će nas koštati više nabavka vozila s “Euro 5” i trenutačno će biti viša cijena. Morat ćemo se poslužiti tom varijantom, tj. dignuti cijenu vozila “Euro 4”, a samim tim to će opet biti po džepu građana – rekli su nam iz jedne sarajevske autokuće.
Prednost novijih automobila je što manje troše goriva i manje zagađuju okolinu. S obzirom na životni standard u BiH, većina građana će i dalje voziti automobile koji su stari i po nekoliko decenija.
Bili skeptični
S druge strane, iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, poučeni iskustvom od prije dvije godine, kažu da poskupljenja ne bi trebalo biti.
– Tada smo usvojili Odluku o zabrani uvoza automobila ispod norme „Euro 4“ i svi su bili skeptični šta će biti s cijenama. Kao što se tada ništa nije mijenjalo, ne bi trebalo ni sada – rekli su nam iz Ministarstva.

17 godina prosječno star automobil voze građani 
82.905 vozila prošle godine uvezeno u BiH

 
 
(avaz)
Objava Hoće li poskupjeti polovni automobili? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement