14.3 C
Jajce
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
BiH

Hoće li SDA imati snage načiniti korak ka promjeni odnosa i kadrovske politike?

Dugogodišnja je praksa da kadrovi Stranke demokratske akcije napuštaju ovu stтanku, ali je u posljednje vrijeme sve više onih iz samog vrha stranke koji se odlučuju na odlazak. Dodatni problem za SDA postaje i to što se oni koji je napuste odlučuju na formiranje novih političkih stranaka. Stvari komplikuje i mogući odlazak Denisa Zvizdića. Hoće li vrh stranke imati snage načiniti korak ka promjeni odnosa i kadrovske politike unutar SDA ili vjeruju da problema nema?

[embedded content]

Od samog osnivanja SDA važila je za najjaču bošnjačku političku organizaciju u državi. Problemi se godinama gomilaju, a rješenja ne nude. Oni koji su među prvima, u posljednjem valu odlazaka napustili stranku poput Senada Šepića, Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića iznjedrili su novu alternativu. Kako sebi, tako i političkoj sceni BiH. Kao razlog su navodili da SDA nema spremnost na unutarstranačke reforme.

ENVER KAZAZ, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA

„Slično drugim tzv. nacionalnim strankamа i SDA doživljava unutarnju kadrovsku krizu prije svega. Ne ideološku, to je važno naglasiti jer je nacionalizam još uvijek glavna agenda te stranke i u toj krizi doživljava sukobe različitih interesa“.

Različiti interesi prenijeli su se dalje i na odlazak Elmedina Konakovića i osnivanje Naroda i pravde, odlazak Aljoše Čampare, Mirsada Kukića i osnivanje PDA, pa i Semira Efendića i osvježavanje Stranke za BiH, stranke koju je osnovao Haris Silajdžić, nekadašnji kadar SDA. I dalje se ukazivalo da problemi postoje, ali da vrh stanke nije spreman da ih riješi. Odrazilo se to uveliko na odlazak i biračkog tijela.

IVANA MARIĆ, politički analitičar

„Primjer KS najbolje pokazuje koliko je to poražavajuće za SDA i koliko štete su im nanijelo nedavni odlasci , navikli smo i ranije da su odlazili iz SDA i stvarali nove stanke i nije bilo nekog velikog uticaja, ali vidimo da je NIP uzeo veliki dio birača SDA u KS  i može se očekivati da će 2022 uzeti im veliki dio kolača i u drugim dijelovima BiH.

Za mnoge mogući odlazak Denisa Zvizdića nije iznenađenje. Otvoreno jepriznao da su unutrašnji problemi i kadrovska rješenja razlog za tо. Osim gubitka glasača, takav potez bi mogao značiti i urušavanje ugleda stanke.

Da se konci gube vidjelo se kroz aferu i hapšenje Amira Zukića, dugogodišnjeg generalnog sekretara stanke. Gubitku ugleda kumovala je i tzv. afera Asim, ali i afera Respiratori usred koje se našao federalni premijer- kadar SDA Fadil Novalić. Odlazak Zvizdića, kažu analitičari, bio bi veliki udarac za stranku. Predsjednik stranke ipak kaže da se SDA ne smije potcjenjivati.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

„Denis nažalost nije došao juče na kolegij ni danas na sjednicu Predsjedništva, što nagovještava neke njegove odluke. Mislim da će SDA preživjeti sve te odlaske, mi nismo savršena stranka, pravimo svoje greške, nemamo još pravi odgovor na jednu urbanu gerilu koja nas je ujedinjena porazila ovdje u Sarajevu, treba priznati“.

ENVER KAZAZ, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA

„Gotovo je izvjesno da sda nakon poraza na lokalnim izborima puno neizvjesnosti očekuje naredne, moglo bi se dogoditi da se ta stranka svede na jednu prosječnu nacionalnu političku organizaciju kojoj će stranke izrasle iz nje oduzeti više decenijski primat na političkoj sceni“.

Da do toga ne dođe analitičari smatraju da je potrebno preuzeti političku odgovornost. U suprotnom, tvrde, i dalje će na sceni biti korupcija, afere, autokratija i nepotizam, te bi posljedice po SDA bile daleko veće i teže.

BHRT

The post Hoće li SDA imati snage načiniti korak ka promjeni odnosa i kadrovske politike? appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

EU parlamentarci pitali Borrella: Zašto ste odustali od vlastitih smjernica za sankcije

Jajce Online

Rusija se planira isključiti s interneta

Jajce Online

Džoint kao nagrada za vakcinaciju

Jajce Online