Connect with us

BiH

Hoće li SIP u zakonskom roku raspisati lokalne izbore u BiH?

Avatar

Published

on

Hoće li SIP u zakonskom roku raspisati lokalne izbore u BiH?

Na sjednici, Centralna izborna komisija nije raspisala izbore. Umjesto toga, zatražili su sredstva za tu namjenu. Odgovorio im je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, poručivši da će biti novca za pripremu i održavanje lokalnih izbora. Odluku o raspisivanju izbora, SIP treba da donese 150 dana prije izbora, najkasnije do 7. svibnja.
Sedam dana pred istek zakonskog roka, CIK nije donijela konačnu odluku i raspisala lokalne izbore, predviđene za početak listopada.

Na sjednici koju je javnost mogla da prati uživo ali bez prisustva medija, praktično su odustali od svoje Inicijative da se izmjeni Izborni zakon kojim bi im bilo omogućeno odgađanje raspisivanja izbora, zatražili su od vlasti BiH da im što prije osiguraju novac za izborne aktivnosti.

– Očekujem od nadležnih institucija da poštuju SIP i njena zakonska ovlaštenja koja će vršiti u budućnosti. Zahtjevamo da se osiguraju sredstva za sprovođenje izbora, podnijeli smo više zahtjeva – navodi Vanja Bjelica Prutina, predsjednica SIP BiH.

Ultimativan stav novoimenovane predsjednice SIP-a nije impresionirao predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Zoran Tegeltija poručuje da će novca za izbore biti, bio usvojen budžet ili ne i da griješi svako pa i SIP ako time pravdaju odgađanje izbora.

– Mi ćemo osigurali potrebna sredstva za održavanje izbora i ja pozivam SIP i sve političke subjekte da oni koji ne žele izbore, da ne traže u opravdanju nedostatka financijskih  sredstava – jasan je Tegeltija.

Većina političkih stranaka u BiH ranije se izjasnila da je protiv odgađanja raspisivanja i održavanja izbora. S tim da SNSD i HDZ BiH osporavaju legitimit četiri novizabrana člana SIP-a.

– Јedan broj ljudi, u koje spadam i ja, smatra da je SIP nelegalano izabrana i to je na sudu. Postavlja se pitanje kako oni mogu, ako su nelegalni, mogu da raspišu izbore – rekao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH kaže da je SIP izabran protivno Izbornom zakonu te dodaje da je nedopustivo da nelegalno i nelegitimno tijelo preuzima nadležnosti za koje, kako kaže, nema nikakvog zakonskog utemeljenja postupanjem.

Mediji su objavili dokumente iz kojih se vidi da je aktualni predsjednik SIP-a Vanja Bjelica Prutina svojevremeno bila savjetnica bivšeg SDS-ovog ministra Mirka Šarovića, a da je drugi član CIK-a iz Republike Srpske Јovan Kalaba prošle godine bio predsjednik Statutarne komisije PDP-a.

(Srednjabosna.com)

Objava Hoće li SIP u zakonskom roku raspisati lokalne izbore u BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement