Klik Jajce
BiH Jajce Online

Hrvati mislili da kupuju teletinu, a bilo konjsko meso

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe, nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom – teletine. Izvijestio je o tome Evropol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. Hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Konjsko meso se u prodavnicama i na internetu prodavalo pod teletinu. Otkrio je to Evropol, agencija EU-a koja evropskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

“Mi redovno mijenjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili falsifikovanje hrane, no, nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke rupe u zakonu”, objašnjava Biljana Borzan.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u toj akciji je 54 miliona eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi pojma nisu imali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat. Koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama pod teletinom, nismo dobili odgovor, piše Dnevnik.hr.

 

(Agencije)

The post Hrvati mislili da kupuju teletinu, a bilo konjsko meso appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

VSTV prolongirao razmatranje preporuka OSCE-a i USAID-a o korupciji

Jajce Online

Mladi fudbaler Liverpoola zgrožen: Zbog ovog kluba narušeno mi je zdra…

Jajce Online

Koliko u BiH košta liječenje oboljelih od koronavirusa

Jajce Online