-3 C
Jajce
Petak, 27 siječnja, 2023
Hrvatska

Hrvatska i SAD potpisali Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Sporazum, koji podliježe postupku savjetovanja i suglasnosti za ratifikaciju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, te ratifikaciji u Hrvatskom saboru, dugoročni je i zajednički cilj dviju zemalja, kojim će građani SAD-a i Republike Hrvatske izbjeći dvostruko oporezivanje

Američki podtajnik za gospodarski rast, energetiku i okoliš Jose W. Fernandez i hrvatski ministar financija Marko Primorac danas su u Washingtonu, D.C., potpisali sveobuhvatni sporazum o porezu na dohodak između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

Sporazum, koji podliježe postupku savjetovanja i suglasnosti za ratifikaciju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, te ratifikaciji u Hrvatskom saboru, dugoročni je i zajednički cilj dviju zemalja, kojim će građani SAD-a i Republike Hrvatske izbjeći dvostruko oporezivanje. Nadalje, Sporazum će pojednostavniti poslovanje hrvatskim tvrtkama na američkom tržištu i američkim tvrtkama na hrvatskom tržištu što također podržava radna mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj. Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja omogućiti će hrvatskim tvrtkama lakše uključivanje u tržište Sjedinjenih Američkih Država, osnažujući gospodarsku suradnju Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske i inovacije u privatnom sektoru između dviju zemalja.

– Danas sam se pridružio ministru Primorcu u potpisivanju sveobuhvatnog bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji jača gospodarske veze. Naše američko-hrvatsko partnerstvo napreduje i Sjedinjene Američke Države pozdravljaju vodstvo Hrvatske u područjima od europske energetske sigurnosti do ključne potpore Ukrajini – rekao je podtajnik  Fernandez.

Privremeni otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming, koji je otputovao u Washington kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma, pozdravio je rastuće partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, kao i pojačanu suradnju koja je dovela do ovog sporazuma.

– Ovo je složen i detaljan sporazum. Pozdravljam predanost i naporan rad američkih i hrvatskih dužnosnika, posebice iz Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva financija Republike Hrvatske. Potpisivanje ovog ugovora jasan je znak snage i dubine naših bilateralnih odnosa – izjavio je otpravnik Fleming, te dodao “Prošle godine Hrvatska je ušla u američki Program izuzeća od viza. Sada smo potpisali sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što je dokaz vodstva Hrvatske kao našeg snažnog saveznika i bliskog partnera”.

– Hrvatska Vlada zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim saveznicima i partnerima predvodi u pomoći Ukrajini, te Rusiju smatra odgovornom za Putinov neizazvani, neopravdani rat protiv Ukrajine. Prošlogodišnje puštanje u rad plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku promijenilo je igru i jača Hrvatsku kao strateškog energetskog lidera u regiji. Partnerski rad Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske promiče interese obiju naših zemalja, podupire američki i hrvatski narod i pridonosi široj transatlantskoj sigurnosti – rekao je otpravnik Fleming

Sporazumi o porezima poput ovog potpisanog između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske postavljaju jasna osnovna pravila koja reguliraju porezna pitanja i koja se odnose na trgovinu i ulaganja između dviju zemalja.

Ovo su detalji sporazuma: 

  • Ovaj Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja je dugoročni i zajednički cilj Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.
  •  Nakon procesa savjetovanja i suglasnosti za ratifikaciju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država i ratifikacije u Hrvatskom saboru, sporazum će štititi i američke i hrvatske porezne obveznike od dvostrukog oporezivanja putem raspodjele prava o oporezivanju između dviju zemalja.
  •  Sporazum također sprječava potencijalno “pretjerano” oporezivanje smanjenjem poreza po odbitku koje nameće zemlja izvora za oporezivi dohodak, što je važno kako za pojedinačne porezne obveznike tako i za tvrtke. Ugovor uspostavlja dogovorenu minimalnu razinu gospodarske aktivnosti unutar zemlje od strane rezidenata druge zemlje do koje se ne primjenjuje porez na dobit.
  •  Ovaj će Sporazum hrvatskim tvrtkama koje posluju u Sjedinjenim Državama i američkim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj omogućiti jednostavnije poslovanje, podupirući radna mjesta u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj.
  •  Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja omogućiti će hrvatskim tvrtkama lakše uključivanje u tržište Sjedinjenih Američkih Država, čime se unaprjeđuje američko-hrvatska gospodarska suradnja i osnažuje angažman privatnog sektora.
  •  Sporazum omogućuje razmjenu predvidljivo značajnih informacija između poreznih vlasti i pruža snažne mehanizme za rješavanje sporova u vezi s primjenom sporazuma.
  •  Ono što je važno za umirovljenike i njihove obitelji, ovaj ugovor uređuje odredbe o usklađivanju pravila američkog i hrvatskog mirovinskog i poreznog sustava.

Povezane vijesti

MIJENJA SE VLASNIK KONZUMA?

Glavni Urednik

Sastanak općina Jajce i Vrlika: Zajedničko kandidiranje za EU fondove

Glavni Urednik

USKORO BRŽE DO ZAGREBA!

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!