Connect with us

BiH

Hrvatska postavila ogradu na granici s Bosnom i Hercegovinom

Avatar

Published

on

Hrvatska postavila ogradu na granici s Bosnom i Hercegovinom

Hrvatska postavila ogradu na granici s Bosnom i Hercegovinom

Republika Hrvatska jutros je postavila ogradu, odnosno pomičnu barijeru u blizini Graničnog prijelaza Izačić na sjeverozapadu BiH, saznaje Klix.ba. Razlog je jačanje granice zbog migrantske krize.

Ograda je postavljena na teritoriji Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo. Hrvatski graničari tako će dodatno ojačati svoju granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu na tlo RH.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH za Klix.ba je potvrđeno da su na GP Ličko Petrovo Selo postavljene pomične fizičke barijere (ograde).

“S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno ‘kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)”, navodi se u odgovoru.

Dalje se kaže da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

“Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina”, kazali su za Klix i dodali da će ih biti postavljeno još ako se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Na nedavno održanom sastanku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, ocijenjeno je da se BiH susreće s veoma teškim problemom migrantske krize te naša zemlja nema dovoljan broj graničara niti tehničke opreme kako bi se adekvatno nosila sa situacijom.

“Ako želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledaju sve dimenzije krize”, rekao je Radončić.

Nekoliko dana poslije bh. državni ministar je rekao da blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da na proljeće preko BiH krene ka Hrvatskoj. Očito je da su u Hrvatskoj ozbiljno shvatili potencijalni novi val migranata, pa su na vrijeme počeli jačati granicu.

Bh. granica je veoma porozna i vlasti očekuju veliku pomoć od lokalnog do državnog nivoa, ali i međunarodnu pomoć.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na sastanku istaknuo kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, s više od tisuću kilometara granice, treba da surađuju na dnevnoj bazi.

(Srednjabosna.com)

Objava Hrvatska postavila ogradu na granici s Bosnom i Hercegovinom pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement