27.4 C
Jajce
Srijeda, 25 svibnja, 2022
Turizam

Hrvatska: Prekid turističke sezone moguć u avgustu?!

Epidemiološka situaciji u Hrvatskoj je dobra, no primjeri Španije, Portugala i Kipra u kojima dramatično raste broj zaraženih delta sojem i to pogotovo mladih koji nisu vakcinisani, pozivaju na veliki oprez.

Epidemiolozi iz Srbije takođe upozoravaju da im se iz sedmice u sedmicu povećava broj zaraženih. Tvrde kako je u Srbiji četvrti talas COVID-a, iako su ga očekivali na jesen, praktično već počeo i samo pitanje kojeg će biti intenziteta i koliko će trajati.

Na najnovijoj epidemiološkoj karti ECDC-a Portugal i Španija označena su crvenom bojom, a zaraza u ovim turističkim zemljama je buknula nakon što su delta-soj virusa proširili britanski gosti i strani radnici.

U Španiji se sedmodnevni prosjek slučajeva skoro utrostručio te najviše pogođene regije, kao što je Katalonija vraćaju restrikcije koje se odnose na noćni život. U Portugalu je pak koncem prošle sedmice zabilježeno oko 2400 slučajeva oboljelih, sedam dana ranije bilo ih je 1500, a dvije sedmice ranije oko 900.

Incidencija je najveća u Lisabonu i na jugu zemlje zbog čega je u tim područjima uvedena zabrana kretanja od 23 sata navečer do 5 sati ujutro, dok je samo do 15 sati moguć ulazak i izlazak iz tih područja. Ugostiteljski objekti rade do 22.30 sati radnim danom, a vikendom samo do 15.30 sati.

Sve tri turističke zemlje s trenutnim snažnim rastom slučajeva imaju veću vakcinisanost od Hrvatske, stoga ne čudi što hrvatski turistički radnici i epidemiolozi strahuju za sezonu.

Dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, ne smatra da je rješenje u oštrijim mjerama. Nipošto. Problem je, kaže, što se ne držimo ovih koje su propisane.

Jasan epidemiološki okvir postoji za veća okupljanja, no kontrola je slaba. U Zadarskoj županiji gdje su epidemiološke mjere zbog naglog širenja korone pooštrene i zabranjena sva okupljanja i događanja na otvorenom gdje god nije moguće kontrolisati prisutnost posjetioca- bez problema se održi masovni Benkovački sajam gdje organizator kaže kako je u tolikom moru ljudi nemoguće kontrolisati imaju li maske…

– Eto u tome je problem i zato postoji realna opasnost da nam se dogodi prekid sezone u avgustu kao što je to bilo lani. Ne trebaju nove zabrane nego samo kontrola i odgovornost. Velike svadbe i partijanja u noćnim klubovima moraju se jače kontrolisati. Ko nema COVID potvrdu, odnosno ko nije vakcinisan, ili nije prebolio koronu obavezno mora prije ulaska na događaj pokazati negativan korona test. Lani smo imali eksploziju zaraze na svadbama jer nije bilo kontrole, nadam se da smo nešto iz toga naučili – kaže Venus.

 

(Agencije)

The post Hrvatska: Prekid turističke sezone moguć u avgustu?! appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

More ne smije da trpi: Ljetovanja su malo poskupila, ali potražnja je …

Jajce Online

Lijep, ali jeziv: Islandski grad vještica, mračnih priča i divovske ko…

Jajce Online

Najbolje vikend destinacije

Jajce Online