Connect with us

BiH

Hujić traži obraćanje pred Parlamentom FBiH

Avatar

Published

onNakon sastanka kod premijera Federacije Fadila Novalića, a zbog opstrukcija koje doživljava investitor Jusuf Arifagić u Bosanskom Petrovcu, te nakon protestne note visokog predstavnika u BiH Velentina Inzka, još ništa se nije desilo na samom terenu, gdje je do opstrukcija u investiranju i došlo.
Čekamo obojica
– Jusuf je tu, čeka, čekam i ja, obećanja čvrsta imamo i od Novalića da će mu se ove godine pomoći, a nadati se da će do iduće sve te opstrukcije biti stvar prošlosti. Ali, mislim da s tim nije gotova stvar, mislim da još najodgovornije osobe u vlasti, domaći političari i narodni poslanici, nisu uzeli zaozbiljno sve ovo što se dešava i što se dešavalo sa pokušajem Arifagića da na najpošteniji način zakupi državno poljoprivredno zemljište, kazao nam je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, koji je sa kolegom načelnikom Bosanske Krupe Arminom Halitovićem te sa Jusufom Arifagićem bio gost prošle sedmice kod premijera Novalića.
Vrlo brzo je nakon sastanaka reagovao i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, koji je nadležnim ministarstvima i inspekcijama dao nalog da striktno primjenjuju zakon, čime bi se opstrukcije otklonile, a investitori podržali u cijeloj Federaciji, pa tako konkretno i Jusuf Arifagić.
Međutim, nakon prošlosedmičnog raspada koalicije SDA – SBB u USK-u, stižu zahtjevi iz SBB-a da se ministar Šemsudin Dedić smijeni.
– Zahtjeve za mojom smjenom ne shvaćam ozbiljno, pogotovo zato što dolaze od predsjednice Kantonalnog odbora SBB-a USK-a Azre Hadžić, odgovorio je na to ministar Dedić.
Ipak, Hadžićka niti SBB nisu usamljeni, jer je federalni poslanik iz Cazina Mirsad Topčagić javno podržao njen zahtjev, naglasivši da i u njegovoj A SDA slično razmišljaju. Topčagić se poziva na nezadovoljstvo poljoprivrednika, ljudi na terenu, slično kao i načelnik Hujić u Petrovcu.
Načelnik Hujić: Arifagić je kolateralna šteta kampanje protiv mene – Hujić traži obraćanje pred Parlamentom FBiHNačelnik Hujić: Arifagić je kolateralna šteta kampanje protiv mene
– Razumijem ogorčenje mnogih koji to traže, i sam sam nailazio na poteškoće u svojoj općini, ne samo u slučaju Arifagića nego kada su u pitanju i Unsko-sanske šume i koristi koje bi lokalne zajednice u tom pogledu morale imati, što je opet u nadležnosti ovog ministarstva, podsjetio je načelnik Hujić, za kojeg su opstrukcije lokalnih moćnika iz SDA i SNSD-a u pokretanju farme Arifagića ipak najveći problem.
Načelnik je jučer uputio zahtjev federalnom Parlamentu kako bi se poslanicima danas obratio tokom tematske sjednice o poljoprivredi, iako sumnja da će mu to biti odobreno.
Bezakonje
– Rado bih se obratio, ali prozvao bih direktno sve zbog toga što su dopustili da se razvije toliko bezakonje, zbog kojeg nisu u stanju zadržati takvog investitora, kazao nam je načelnik Hujić.
Podsjećamo, Arifagić već drugu godinu ne može da uđe u posjed zemlje koju je zakupio od Općine Bosanski Petrovac, a zbog pravnih zavrzlama u Kantonalnoj komisiji za koncesije. Nakon previše izgubljenog vremena, načelno je dogovoreno da će Vlada Federacije iznaći načina da pomogne Arifagiću, kroz osiguranje hrane tokom zime za oko 700 grla, a da bi do naredne godine sve pravne nedoumice sa državnim poljoprivrednim zemljištem trebale biti riješene.
 
 
 
(oslobodjenje.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement