Connect with us

BiH

I BiH se pridružuje Evropi: Od 2021. nema pomjeranja sata

Avatar

Published

on

Sutra se 21. maja održava sjednica Vijeća ministara BiH i to prva nakon 4. aprila. Na dnevnom redu između ostalog bit će i Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač Institut za mjeriteljstvo BiH.
U Evropi se vodi rasprava o ukidanju zimskog, odnosno ljetnog računanja vremena, pa je i BiH u skladu s preoprukama pristupila raspravi. Evropska komisija predložila je zemljama članicama uredbu koja predviđa prekid prakse pomjeranja sata u ljetnom i zimskom periodu.
„Institut za mjeriteljstvo BiH je pripremio prijedlog Zakona o zvaničnom vremenu u BiH i nakon pribavljenih mišljenja relevantnih institucija kompletiran materijal upućen je Vijeću ministara BIH. Ovim prijedlogom Zakona se definiše zvanično vrijeme u Bosni i Hercegovini, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenje vremena u komercijalne svrhe“, istakli su iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.
Kada je u pitanju odluka EU o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU te će i ovaj Zakon biti usklađen sa tim odredbama.
Evropski parlament je izglasao ukidanje pomjeranja sata od aprila 2021, dvije godine kasnije nego što je planirano. Zemljama Evropske unije bit će ostavljeno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.
Da bi ovaj prijedlog prošao potrebna je zvanična potvrda Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta.
 
 
(Fokus.ba)
Objava I BiH se pridružuje Evropi: Od 2021. nema pomjeranja sata pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement