26.2 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
BiH

I serum protiv zmijskog otrova tražimo u Srbiji

U Bosni i Hercegovini i regionu nestašica je seruma protiv zmijskog otrova, upozorili su iz sarajevske Hitne pomoći i drugih zdravstvenih ustanova u zemlji. S obzirom na to da u cijeloj BiH vlada nestašica, Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH iduće sedmice održat će online sastanak s predstavnicima Instituta za virusologiju, cjepiva i serume „Torlak“ u Srbiji.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova, za „Avaz“ je rekao da su prepoznali problem te da su odmah reagirali.

Manje količine

– Stalno smo u kontaktu s nadležnima iz Instituta „Torlak“ koji su zaduženi za regionalnu proizvodnju. I oni imaju problem s proizvodnjom. Međutim, naglasili su da postoji mogućnost dodjeljivanja manjeg broja doza seruma BiH i zbog toga će biti održan sastanak – rekao je Kojić.

Planirano je da sastanku prisustvuju predstavnici Instituta, Ministarstva, kao i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

  • Serum se ne može naći nigdje u BiH

    Serum se ne može naći nigdje u BiH

    FOTO: ILUSTRACIJA


Također, poslali su zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova u kojem su zatražili da upute dopis diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, s molbom za pomoć u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova.

Drugi plan

– Prema informacijama koje je nama dostavilo Federalno ministarstvo zdravstva, seruma trenutno nema nigdje. Korona je preuzela prioritet, sve ostalo je palo u drugi plan. Rješava se problem za problemom – rekao je Kojić.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su nam da pregovaraju s dobavljačima te da se nadaju da će serum protiv zmijskog otrova vrlo brzo uspjeti osigurati za sve zdravstvene ustanove u RS.

Domovi zdravlja bez prijava

Prema nezvaničnim informacijama, u ponedjeljak je na Infektivnu kliniku KCUS-a primljen pacijent kojeg je ujela zmija, a detaljne informacije o ovom slučaju do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.

Također, kontaktirali smo domove zdravlja u Bijeljini, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli, gdje ističu da do sada nisu imali prijavljene slučajeve ujeda.

 

 

(avaz)

The post I serum protiv zmijskog otrova tražimo u Srbiji appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru Hadžoviću

Jajce Online

Je li Jajce iduće?

Jajce Online

Preminuo poznati bh. novinar Vlastimir Mijović

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!