Connect with us

BiH

Imamo klovnove, gatare, ljuštioce kore, ovlaživače drveta…

Avatar

Published

onBrojač novca, žongler, vozač vozila na nožni pogon, sastavljač telefonskog aparata, gatara, pjevač na ulici, klovn, ljuštač kore, sakupljač i naplaćivač dugova, kušač hrane, kušač pića, berač ljekovitog bilja, ovlaživač drveta…
Ovo su samo neka od interesantnijih zanimanja u BiH. Na klasifikacijskoj listi nalaze se ukupno 4.193 registrirana zanimanja.
Obavezan statistički standard
Nekad je zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem i to ju je pratilo kao njena lična karakteristika. Međutim, prestrukturiranjem privrede pojavljuju se novi poslovi i javila se potreba za definiranjem klasifikacija koje se steknu obrazovanjem i onih drugih zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac.
Klasifikacija zanimanja je obavezan statistički standard, koji se koristi pri evidentiranju, prikupljanju, obradi i iskazivanju podataka važnih za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.
Međutim, ne postoji podatak koliko je vrtlara za nasade, dijetnih kuhara, vođa bendova, šumskih traktorista, sakupljača žetona iz automata za igru ili pisača reklamnih poruka u BiH.
– Federalni zavod za statistiku ne prikuplja podatke o broju zaposlenih osoba prema zanimanjima. Planom i Programom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH nije predviđeno prikupljanje ove vrste podataka – rekli su nam iz Zavoda.
Građani mogu da se izjasne i kao plesači u noćnim klubovima.
Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, kazao je za „Avaz“ da je klasifikacija, ustvari, žongliranje sa zvanjima koja građani stječu u svom obrazovanju.
– Činjenica je da se to pravi da bi se otvarala izmišljena radna mjesta ili da bi se stvarali poslovi za pravljenje nekih nastavnih planova i programa kvazistručnjaka. Ako danas školujete neku novu grupaciju ljudi, onda morate za njih izraditi i posebne planove i programe – rekao je Šatorović.
Devastacija obrazovnog sistema
Dodaje da je to prenormiranje stvari i bježanje od stvarnih problema u obrazovanju.
– Stvarnih problema, jer postoji mogućnost da kupite diplomu koju poželite, da završite fakultet koji poželite. Sve su to stvari s kojima se BiH svakodnevno suočava. Institucije koje se bave tim glupostima ipak bi trebale da svoju energiju usmjere na zaustavljanje daljnje devastacije obrazovnog sistema u Federaciji, a tek onda da krenemo u vraćanje onoga što je obrazovanje u BiH bilo ranije – zaključio je Šatorović.
Još neka interesantna zanimanja:

Zvonar
Direktor male kafane
Zastavnik prve klase 
Direktor malog noćnog bara
Disk-džokej 
Šumski traktorista
Figurant
Sjekač šiba i treske
Polagač čeličnih užadi i žica
Kipar naivac
Kondukter u spavaćim kolima
Artist dreser
Bižuterist
Kritičar
Kipar naivac
Kuhar šibe
Lakej
Menadžer samostalnih stvaralaca
Radnik za pomoć u kući
Ručni čistač
Spasilac iz požara
Spasilac iz vode
Živoder
Tornjaš
Vjerska zvanja našla se na spisku
Biskup 
Bula
Časna sestra
Đakon
Hafiz
Imam
Iguman
Kaluđer
Paroh
Propovjednik
Rabin

4.193 zanimanja se nalazi na klasifikacijskoj listi Federalnog zavoda za zapošljavanje 
 
 
(avaz)
Objava Imamo klovnove, gatare, ljuštioce kore, ovlaživače drveta… pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement