Connect with us

Jajce

Imamo lošija vozila od kolega iz regiona, ali ostvarujemo vrhunske rez…

Jajce Online

Published

on

Ivica Malić, zaljubljenik u automoto sport, član najtrofejnijeg autokluba u BiH i jedan od najuspješnijih vozača u našoj zemlji u razgovoru na naš portal govori o svojim počecima, o tradiciji i uspjesima jajačkog automoto sporta, ali i problemima sa kojima se susreću.

Ističe podršku općinskog načelnika Edina Hozana, a rad Sportskog saveza općine Jajce, gdje je i sam član Upravnog odbora, ocjenjuje katastrofalnim!

Više pročitajte u nastavku…

 

Za početak razgovora nam recite kako ste počeli karijeru i kako je ona tekla od početka do danas?

– Automobilizmom se bavim dugi niz godina i trenutno sam član SAK „Komotin“ Jajce. Ovom prigodom se želim zahvaliti i vama jer nas već godinama pratite i obavještavate javnost o našim rezultatima i drugim događajima vezanim za automoto sport u našem gradu.

Automobilizmom sam se počeo baviti veoma rano. Ovim sportom su se bavili i moji stričevi, tako da sam sa 18 godina, sa pozajmljenim vozilom od strica, prvi put nastupio davne 1985. godine. Za tu mladost i godine bili su to i dobri rezultati. U to vrijeme bili su jako popularni čunjevi, bila je velika konkurencija i bila su to velika druženja.

Nažalost, devedesetih godina došao je rat, koji nije trebao da se desi i koji nas je uputio na razne strane svijeta.

Nakon povratka u BiH mi smo se ponovno okupili, jer su presudili entuzijazam, ljubav i prijateljstvo. Jajce ima veliku i dugu tradiciju u automoto sportu. Najprije smo nastupali za autoklub Jajce, a nakon nekih sitnih problema i podjela unutar kluba bili smo prinuđeni za formiranje novog kluba. Komotin, građevinska firma iz Jajca je prihvatila da nas pomaže u svemu tome, a mi, kako njima, tako i općini Jajce uzvraćamo dobrim rezultatima.

U poslijeratnom periodu smo već 16 puta prvaci BiH, ja i kolega Alija Karabašić imamo već tri Zlatne kacige, koliko i Franjo Deljak koji trenutno ne vozi.

Nastavljamo tradiciju automoto sporta u Jajcu, iako ovo nije samo sportskog karaktera, već druženje, promocija kulture i sporta, te samoga grada Jajca, unutar i van granica BiH.

 

S obzirom da su jajački vozači, slobodno možemo reći, decenijama u samome vrhu automoto sporta, otkrijte nam u čemu je tajna?

– To je vjerovatno neko nasljedstvo. Svako dijete, a tako sam i ja, u mladosti voli da gleda i gledalo je te vožnje, ekstremne sportove. Vjerovano to ide s generacije na generaciju, a Jajce je mali grad, naši prethodnici su to razvijali, a mi mlađi smo nastavljali. I ja sam u priličnim godinama, ali imamo dosta podmlatka i pored mnogo većih gradova poput Sarajeva, Tuzle, Banjaluke i dr., najuspješniji smo klub u BiH.

 

Kako biste ocijenili situaciju u automoto sportu na nivou države, kolika je podrška i interes?

– Dobro ste pitanje postavili! Kao i svugdje, i u ovome sportu imate nekih preplitanja. Svjetska organizacija je FIA koja prepoznaje samo jednu krovnu organizaciju, a mi u BiH imamo tri saveza, tako da u tome segmentu ima dosta smicalica, poteškoća… Dakle, slaba je podrška SAMS-a BiH.

Jednostavno, mi koji smo ušli u to, trudimo se bez obzira na sve nedaće, da odlazimo na takmičenja, pomažemo jedni drugima u održavanju vozila, dijelova itd. Veliki je krug prijatelja kako u BiH, tako i van granica, i to je jedno veliko bogatstvo koje se ne može mjeriti.

 

Kažete kako često nastupate i van granica naše zemlje. Da li je situacija u regionu nešto bolja?

– Jeste, situacija u regionu je dosta bolja. Proteklog vikenda smo imali takmičenje u Beogradu, koje se boduje za prvenstvo Srbije i centralnoeuropske zone (CEZ) gdje smo imali prilično dobre rezultate.

Njihovi su savezi mnogo uređeniji, od tehničkih komisija, vozača, disciplina je veća. Vidim i po stanju vozila da su automobili dosta bolji, pa zaključujem da su i pomoć privrednika i države bolji.

Činjenica je da mi imamo lošije automobile od kolega iz susjednih država, ali smo u samome vrhu. Vjerovatno nas nosi neki sportski duh, da se borimo, ne damo se, i da ostvarujemo strašno dobre rezultate.

Imamo sada jednu novu disciplinu, brzinski autoslalom, koja je strašno popularna i interesantna. Ovi takozvani čunjevi već jenjavaju i slabija je podrška.

 

U brzinski autoslalom spada i utrka na Plivskim jezerima koja se dvije godine zaredom održava u našem gradu. Možete li nam reći nešto više o tome?

Mi smo prošle godine organizirali međunarodnu auto utrku Plivska jezera i zaista smo dobili sve pohvale. S obzirom na međunarodni karakter utrke, imali smo predstavnika  FIA-e, koji je dao čistu desetku za to! Svi koji su došli bili su oduševljeni organizacijom.

Ove godine smo imali kišu, ali bez obzira na to, sve je proteklo u najboljem redu i svi učesnici su rekli da dolaze i naredne godine.

 

Dakle, utrka Plivska jezera prerasta u tradicionalnu utrku?

Mi ćemo se truditi koliko možemo, koliko nas zdravlje služi. Imamo veliku podršku od privrednika i samoga načelnika općine Edina Hozana. On je jedini načelnik u poslijeratnom periodu s kojim se ima odlična komunikacija i koji podržava sve manifestacije. Ono što je obećao to je i ispunio, a ne obećava ono što ne može ispuniti.

 

Član ste Upravnog odbora Sportskog saveza općine Jajce. Kakva je situacija u Savezu i kolika je podrška Saveza kada je u pitanju automoto sport?

– Da, član sam Upravnog odbora Sportskog saveza općine Jajce i nažalost moram kazati da sam strašno razočaran u djelovanje Saveza u protekle tri godine. Prije tri godine održana je vanredna skupština i izabrani su novi ljudi, mene su ponovo izabrali, iako nisam bio za to. Nadao sam se da će taj novi Savez nešto raditi, biti bolji, međutim, doveli smo se u situaciju da je stanje katastrofalno. Odnos Saveza prema svim klubovima je jako loš, nažalost od sedam članova, dva su člana UO dali ostavku, a dva su bila u pripremi da to učine.

Nažalost, trenutno smo najlošiji sportski savez u kantonu, mi prošle godine jedini nismo održali sportsku manifestaciju „Proglašenje sportista općine Jajce“.

Sve to govori kakva je situacija u Savezu i što je najžalosnije, kakav je odnos prema načelniku Hozanu. Mi ne opravdavamo sredstva koja dobijamo. Nisu u sportu bitni samo rezultati, tu je i promocija, djelovanje na drugim nivoima. Ja želim da napustim Upravni odbor, trenutno se pokušava sa nekom reorganizacijom, a sutra navečer imamo Izvještajnu skupštinu i vidjet ćemo kako će sve proći.

 

Koju biste poruku poslali mladim vozačima, koji će nastaviti tradiciju jajačkog automoto sporta?

– Svako bavljenje sportom daje zdrav život, tu su i druženja, ali je veoma važna psihička spremnost. Treba se uključiti u neki od klubova, teško je sve to idržati finansijski, ali je važno okušati se i vidjeti dokle mogu dosegnuti kada su rezultati u pitanju.

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.