Connect with us

BiH

Imamović: Novac za izgradnju skloništa preusmjeriti na pomoć u borbi protiv koronavirusa

Jajce Online

Published

on

Imamović: Novac za izgradnju skloništa preusmjeriti na pomoć u borbi protiv koronavirusa

Jasmin Imamović (Foto: H. M./Klix.ba)
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima je pripremio i uputio Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu civilne zaštite inicijativu za donošenje zakona ili uredbe sa zakonskom snagom, kako bi se deblokirala sredstva namijenjena za gradnju javnih skloništa.

Sličnu inicijativu Imamović je uputio i u vrijeme poplava 2014. godine, koju je tadašnja federalna vlast prihvatila, čime je bilo omogućeno korištenje značajnih sredstava za pomoć građanima i sanaciju šteta nastalih uslijed prirodne nesreće.

“Tadašnji zakon je imao rok trajanja koji je prošao. Sada imamo još složeniju situaciju. U budžetima gradova i općina Federacije BiH blokirana su sredstva kojima je, postojećim zakonom strogo određena namjena za gradnju javnih skloništa. Sada nam ne trebaju atomska skloništa, nego nam trebaju sredstva za odbranu od pandemije i otklanjanje posljedica pandemije”, kazao je Imamović.

Kako je istakao, u pripremi ove inicijative obavio je konsultacije s određenim brojem gradonačelnika i načelnika drugih gradova i općina. Sličnu inicijativu su već podnijeli gradonačelnici i načelnici iz Unsko-sanskog kantona.

Gradski štab civilne zaštita Tuzle prije nekoliko dana je u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom od nadležnih sa državnog nivoa zatražio da se uvede i zabrana unutrašnjih migracija, odnosno kretanje građana iz grada u grad u Bosni i Hercegovini.

Epidemiološka situacija u Tuzli je pod kontrolom, testiranja na koronavirus u kontinuitetu se obavljaju u tamošnjem Univerzitetskom kliničkom centru, a dosad su svi rezultati analiza bili negativni.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 4.980 osoba, što predstavlja smanjenje za njih skoro 500, kojima je istekla 14-dnevna epidemiološka mjera.

(Srednjabosna.com)

Objava Imamović: Novac za izgradnju skloništa preusmjeriti na pomoć u borbi protiv koronavirusa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.